29/03/2024

Силен трус взе жертви в Япония, учени предупреждават за мегаземетресение

Към настоящия момент се знае за девет загинали и близо 1000 ранени при силното земетресение на японския остров Кюшу с магнитуд 6,5. В тежко състояние са 53 души.

Японските сеизмолози с тревога следят продължаващата сеизмична активност след това силно земетресение, предизвикало много разрушения, с жертви и хиляди ранени. Вторичните трусове са вече стотици, което говори, че напрежението в тектоничните плочи не спада, а обратно – нараства.

Това може да доведе до рязък скок в напрежението, което да се изрази в серия големи земетресения с магнитуд над 8 по скалата на Рихтер.

Учените отбелязват, че в цяла южна Азия в региона на Тихи океан се регистрира сеизмична активност, сякаш натрупаната в продължение на хилядолетия енергия в тектоничнвите плочи се опитва да излезе навън. Изводите на японските учени се поддържат и от специалисти от САЩ

Спасителните екипи продължават да издирват пострадали в малкия град Машики в префектура Кумамото, където трусът удари в 21 часа и 56 минути местно време снощи на дълбочина от 11 километра.

Около 400 военни участват в спасителната операция. Редица сгради са срутени, няколко високоскоростни влака са спрени от движение като предпазна мярка, а пострадала от труса магистрала е затворена.

Евакуирани са над 44 хиляди души от префектура Кумамото, който се намира на около 900 километра югозападно от Токио. Те са настанени в 505 специално подготвени за тях места в училища и обществени учреждения.

http://www.dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *