29/03/2024

И в България затресе – 4,4 по Рихтер край Нова Загора

Земетресение изплаши Нова Загора, усетено е и в Сливен, Ямбол, Раднево, Стара Загора.

Регистрираният магнитуд е 4,4 по Рихтер. Земята се е разлюляла в 9:46 часа според данните на Европейския сеизмологичен център, а според БАН трусът е 4 по Рихтер.

Епицентърът му е на 2 километра от Нова Загора, около село Полско Пъдарево. По-слаб трус е регистриран и на север – край село Кортен.

Усетено е в цялата област, хората са излезли по улиците.

Близо 50 минути след това е имало вторичен трус с магнитуд 2,5. По данни на Геофизичния институт на БАН земетресението е станало в 10.39 ч. с епицентър пак югоизточно от Нова Загора край село Полско Пъдарево с дълбочина 4,5 км.

Няма данни за пострадали и материали щети.

Има съобщение само за два паднали комина, посочи местният сайт Сливенинфо.

Жители от района на Нова Загора казаха за първото земетресение, че се е усетило ужасно, като пропадане, а не хоризонтално. В Сливен коментират, че се е усетило силно за няколко секунди.

В Стара Загора, на 37 км западно от епицентъра, жителите са го усетили доста силно и вертикално като подскачане.

„Като гръм се усети, силен трясък. Общината е бетонна, всичко кънтеше. Ние бяхме в сградата на общината, евакуирах общината и съседните сгради“, коментира кметът на Нова Загора Николай Грозев.

Според информацията от БАН, с която градоначалникът на Нова Загора разполага, е имало два труса – вертикални.

Единият с епицентър северно от Нова Загора в района на Кортен, другият – на юг към село Пъдарево.

Грозев вече е разговарял с кметовете на съседните села, които също са усетили трусовете. По думите му, всичко е нормално.

„Поддържа се координация с полицията и пожарната. В училищата е преустановен учебния процес. Сред населението няма паника“, каза още Николай Грозев. Ще изчакаме още малко, за да няма вторични трусове, важно е хората да са спокойни и да няма разрушения, допълни кметът.

По данни на Европейския сеизмологичен център земетресението е усетено в 9.46 ч., с епицентър на 7 км югоизточно от Нова Загора, на 32 км югозападно от Сливен, с дълбочина 2 км. По данни на Геофизичния институт на БАН земетресението е епицентър североизточно от Нова Загора, близо до село Ценино, с дълбочина 10 км.

http://www.vesti.bg/bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *