29/03/2024

И Еквадор се разтресе, мощно земетресение уби 77 човека

След стотиците земетресения с жертви в Япония моще трус удари и Еквадор. Към настоящия момент се съобщава за 77 загинали и около 600 ранени.

Президентът на латиноамериканската държава Рафаел Кореа обяви извънредно положение.

Различна е силата на труса според Американската геологична агенция и местните власти в Еквадор – 7,8 по Рихтер, докато местните власти твърдят, че е 6,5 по Рихтер, уточнява БГНЕС.

Еквадор е заплашен и от цунами, организирана е евакуация в крайбрежните райони. Трусът е регистриран в около 3 часа българско време, 11 минути след далеч по-слабо земетресение с магнитуд 4,8.

„На базата на първоначалните параметри, опасни вълни цунами е възможно да ударят бреговете, които се намират на 300 километра от епицентъра”, заявиха от Центъра за предупреждение при цунами в Тихия океан, цитирани от АФП.

По данни на американските геолози, епицентърът е на малка дълбочина от 10 километра и се намира на 14 километра западно от град Педерналес. Според западни медии електричество в Кито е било прекъснато – столицата на страната се намира на 173 километра от епицентъра, а хората в нея са се уплашили и излезли на улицата.

Земетресението е усетено и в северната част на Перу, като според ТАСС местните военни също се подготвят за цунами. От другата съседка на Еквадор – Колумбия, съобщиха, че не очакват големи вълни по бреговете си. Въпреки това, в Колумбия са евакуирани хората от някои сгради.

http://clubz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *