18/04/2024

Учени очакват унищожително земетресение в САЩ (видео)

Населението на Западното крайбрежие на САЩ е предупредено, че същуствува голяма вероятност от супер земетресение от над 9-та степен по скалата на Рихтер. Тихоокеанският център за предупреждение за цунами публикува видео, което показва последиците от подобен катаклизъм в зоната на субдукция (отдалечаване) при Каскадия на 26 януари 1700 година.Компютърният модел визуализира последиците от трус с магнитуд 9,2 по Рихтер.

Видеото нагледно показва какво ще се случи със страните от Тихоокеанския басейн, когато ново супер земетресение удари Западното крайбрежие. Учените поясняват, че Северна Америка е разположена на тектонична плоча, към която пълзи друга плоча, намираща се под океана. В резултат на това сега плочите се пъхат една под друга, а натрупаното през изминалите столетия напрежение е готово да избухне в мега земетресение, което ще разруши планините в щата Вашингтон и в Британска Колумбия. Ще бъдат унищожени щатите Орегон и Калифорния.

Очакваните жертви ще бъдат не по-малко от 13 хиляди човека, повече от милион ще останат без покрив.

Учените смятат, че времето за нов катаклизъм вече е дошло. Според разчетите им в зоната на субдукция Каскадия мега земетресения се случват на всеки 300 години и този срок вече е настъпил.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *