18/04/2024

Отпор срещу мераците за добив на уран в прекрасното Жребичко (снимки)

Жителите на Брацигово и Кричим стартираха подписка срещу намеренията местността Лесковец да бъде дадена на концесия, предаде БНР.

Подписката е до Министерството на енергетиката, което трябва да се произнесе по искането на фирма да проучва района край село Жребичко.

Жребичко е вълшебно, с магично излъчване, Кричим, Брацигово и околната родопска и тракийска природа – чисти.

В територията, която е сбор от паметници на културата и попада в НАТУРА 2000, има индикатори за залежи на радиоактивни руди, по-точно на уран. Това показва металогенна характеристика на района.

Хората се притесняват, че ако започне проучване на находището и евентуално добив на руди – почвата, водите и въздуха в района на общините Кричим, която е част от област Пловдив, и Брацигово, която е част от област Пазарджик, ще бъде замърсен.

„Проблемът не е местен, а е регионален и засяга много хора”, твърди кметът на Кричим Атанас Калчев, както и организаторите на подписката.

Те настояват Министерство на енергетиката да не разрешава проучване за строителни материали в защитената местност и да се съобразят с направеното вече отрицателно становище от кмета на Община Брацигово.

Населението на село Жребичко и на самата община Брацигово вече е изразило изцяло несъгласието си за даване на разрешение, с което да се стартира процедурата по проучване.

Хората от Кричим и Брацигово са готови да спрат всякакви изкопни работи в местността Лесковец поради опасността от радиация, предупреди по БНР кметът Атанас Калчев.

СНИМКИ 293image.phpСНИМКИ 287СНИМКИ 281СНИМКИ 277Според жителите на региона добивът на строителни материали е само претекст, а истинските намерения на предприемача застрашават околната среда и здравето им.

Атанас Калчев каза, че жителите на Брацигово и Кричим са против проучването на местността Лесковец до с. Жребичко. Местното население знае, че в миналото са извършвани проучвания от „Редки метали“ и са регистрирани аномалии – редкометални рудни проявления, наличие на уранови минерализации.

Тези проучвания са прекъснати и са указани в научната литература. Хората се страхуват защото има два извора, които са запечатани.

При едно проучване и разработване на находищата може да се отрови въздухът и почвата, вятърът може да носи в различни посоки. Този аномален район се намира близо до Кричим. Ако се отвори едно находище, с него ще са свързани и хвостохралнилища, ако се започне разработване.

Според Атанас Калчев практиката показва, че първо фирмата иска добиване на строителни материали, а тя предварително си е направила проучване и знае какво има отдолу.

„Министерството е с вързани ръце. Затова хората настояват въобще да не се дава разрешение за проучване“, каза още кметът.

Снимките показват само част от прелестта на Жребичко, в това число и балансираният по удивителен начин от предците ни мегалит от преди десетки хиляди години

http://dnes.dir.bg/news/radiacia-krichim-nahodishte-22106035

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *