23/04/2024

28 жертви, 90 ранени при терористични атентати в Брюксел (видео)

Войната между световете не само че започна, тя ескалира с всеки изминал ден.

Три взрива избухнаха на летище „Завентем“ в Брюксел и на метростанция „Маалбек“. Общият брой на жертвите е 28, а ранените са над 90. Белгия затвори границите си.

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че към момента няма данни за загинали или ранени български граждани в белгийската столица. МВнР е в постоянна връзка с българското посолство в Брюксел.

13 жертви на летището

Взривовете на летище „Завентем“ избухнаха в залата за заминаващи пътници около 9 часа. От сградата на терминала се извиваше димен стълб. Сградата е със счупени стъкла. Районът е отцепен.

Белгийската прокуратура съобщи, че се касае за терористичен акт, извършен от атентатор-самоубиец. Загинали са 13 души, а 35 са ранени, съобщи федералният прокурор Фредерик ван Льо съобщи.

Предполага се, че вторият взрив на летището е дошъл от кола-бомба.

Свидетели, цитирани от „Льо Соар“, разказват, че първо е имало стрелба с автоматично оръжие, после някой извикал нещо на арабски, а после отекнали двете експозии.

Единият взрив е избухнал до гишетата за чекиране на „Америкън Еърлайнс“. А втората експлозия е станала в салона за чартърните полети, съобщи bTV.

Летището е затворено и няма да работи поне до 7 часа утре. Властите съобщиха, че са открити още невзривени бомби. По информация на белгийска телевизия – силите за сигурност са намерили шахидски пояси с експлозиви.

Спрян е целият обществен транспорт в Брюксел до второ нареждане. Високоскоростните влакове от и към белгийската столица също са спрени. Мрежите на мобилните оператори са претоварени.

„Натоварването на мобилните мрежи в Брюксел нараства. Моля всички да използват wi-fi и да общуват чрез социалните мрежи“, написа в Туитър министърът на дигиталните въпроси, телекомуникациите и пощенските услуги Александер де Кро.

Трети взрив – в метрото

Малко преди 10.30 ч. взрив избухна на метростанция „Маалбек“ в Брюксел. Първоначално белгийските медии съобщиха, че е имало експлозии на три от централните станции на метрото в Брюксел.

От управлението на подземната железница обаче обявиха, че експлозията е избухнала само на станция „Маалбек“, която е на около 300 метра от сградите на Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския съвет. От входа на станцията излизаше гъст дим.

По последна информация на „Маалбек“ са загинали 15 души, а 55 са ранени, съобщиха от компанията-оператор. 10 от пострадалите са в критично състояние, предаде РИА Новости.

Взривът става, докато влакът е на станцията. Вероятно той също е извършен от атентатор-самоубиец, който се е возел в мотрисата.

Службите гледат записите от метрото и летището, за да установят колко са били терористите.

Всички метростанции в Брюксел са затворени. Сградите на правителството и на парламента на Белгия в Брюксел са евакуирани. Европейската комисия прикани служителите си да останат у дома или на работните си места.

Белгия затвори границите си

Премиерът на Белгия Шарл Мишел заяви на пресконференция, че властите се опасяват от нови атаки. Той призова „повече от всякога всички към спокойствие и солидарност“. Мишел съобщи, че по белгийските граници контролът е повишен, а в Брюксел са извикани военни подкрепления.

Затворени са границите, издирват се терористи. Засилено е наблюдението в белгийските атомни електроцентрали, където са въведени допълнителни мерки за сигурност.

Равнището на терористична заплаха в Белгия е повишено на най-високата си степен за цялата страна след експлозиите в летището на Брюксел, съобщи говорителят на вътрешното министерство Ян Ямбон, цитиран от Франс прес.

До днес Белгия се намираше в предпоследна, трета степен на готовност за възможен и непосредствен атентат. Сега нивото е четвърта, най-висока степен за цялата страна, заяви Ямбон.

Все още никой не е поел отговорност за атентатите

Взривовете в белгийската столица обаче избухнаха четири дни, след като единственият оцелял пряк извършител на атентатите в Париж на 13 ноември Салах Абдеслам бе задържан в Брюксел.

По-късно „Ислямска държава“ пое отговорността за клането в Брюксел.

С напредването на деня съобщенията за броя на жертвите от терористичните атентати се увеличи. Към настоящия момент (около 16,30 часа българско време) убитите са 34, а ранените – 130 човека.

Снимката е от twitter

http://dnes.dir.bg/news/bruxel-explozii-jihad-22074015



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *