29/03/2024

„Шпицкоманда“ на Цацаров гледа делата срещу властта и му се отчита (видео)

Технологията на “прокуратурата-бухалка” е лично контролирана от Сотир Цацаров чрез специална “шпицкоманда” от 5-6 следователи в Софийското следствие. При тях отиват всички важни дела за политическа корупция и престъпления във висшите сфери на властта. Делата се водят срещу неизвестни извършители и стоят на трупчета, но се възобновяват когато трябва да се окаже политически натиск. Последният пример е около съдебната реформа.

Има и дело срещу Бойко Борисов заведено още докато е бил кмет, което е било възобновено, за да се “опраска” реформата. Целият процес се контролира лично от Сотир Цацаров, на когото се отчитат пряко тези дела. Прокурорите не трябва да решават по вътрешното си убеждение, а съгласно нарежданията и инструкциите на главния прокурор. В противен случай биват “опрасквани” – намаляват им заплатата, завеждат им дисциплинарки и ги затрупват с преписки „за изпотяване”.

Всичко това можете да разберете от интервюто на следовател Бойко Атанасов (на снимката) от Следствен отдел към СГП, дадено за Биволъ. Атанасов жали пред ВСС разделението на сектори на следователите в Следствения отдел, което според него нарушава закона.

След съдиите и адвокатите, които застанаха зад съдебната реформа, това е първият глас от структурата на прокуратурата, който счупва омертата и казва “Царят е гол”. Ще го последват ли и други, в очакване на европейския борд над всесилния Цацаров? Или Атанасов на свой ред ще бъде опраскан, а другите ще наведат глави?

Бойко Атанасов: Значи, разпределението на делата в Софийска градска прокуратура става по съмнителен за Закона начин, с който са нарушени правата, правомощията на всички работещи следователи. Създадени са три сектора: Един сектор от 6-7 следователи, които се явяват нещо като шпицкоманда, на които се дават всички дела, които са свързани с икономическа и политическа корупция, престъпления извършени от служители на МВР, членове на Министерски съвет, депутати. Аз съм във “Втори сектор”, там единствено има дадени като правомощия за разследване дела по чл. 212 ал. 5 (б.ред “За документна измама в особено големи размери”) и “Трети сектор”, който е предимно изграден и от най-много следователи, около 40, които разследват следствени поръчки. Това са делегации от страната, когато някой следовател не може да разпита свидетел от София, който е болен или възрастен, обикновено те разпитват, в единични случаи, делата, които им се дават за разследване са не повече от две до три на година, а това, че е създадена тази шпиц-команда от 5-6 следователи, които да разследват всичките дела, които са за възлагане на целия следствен отдел означава едно: нарушени са и техните права, те са претрупани с работа, те не знаят какво работят вече, личи по вида им, по медицинските, които представят непрекъснато, по ефективността им – те нямат такава.

Бойко Атанасов е раследващ магистрат в Столичната следствена служба. Името му се появи в общественото пространство за пръв път, когато той и трима негови колеги осветлиха корупционните практики на тогавашния началник на Четвърта следствена служба в столицата – Христо Станчев. Той беше арестуван на 29 декември 2004 година при получаване на подкуп от 4500 евро и 1000 лв., за да замете разследвания срещу бизнесмен. Преди задържането на Станчев четирима следователи, сред които и Бойко Атанасов сезират за корупцията директора на Столичното следствие, който към онзи момент се казва Сергей Стойчев. Изпращат сигнал и до ВСС. Той съдържа информация за осем конкретни злоупотреби на Станчев по следствените дела. След сигнала животът им е превърнат в ад. ПРЕЗ 2011 година Атанасов разследва първата успешно осъдена от СГС организирана престъпна група – Недосегаемите. Въпреки че е с доказан опит в борбата с корупцията, когато кандидатства за поста административен ръководител на СРП и СГП, очаквано за всички, Атанасов не печели конкурса.

Това е така нареченият отдел, създаден от Петьо Еврото. Той работеше заедно с неговия брат, по това време командирован, доколкото ми е известно, сега е титуляр в Софийска градска прокуратура и си работят заедно. Приятелката му, която също е следовател в този сектор, Първи сектор, Антонова, Оля Петрова Антонова. Тя, доколкото ми беше известно, като адвокат 2004 г. 23 декември в кабинета на тогавашния зам. директор Надежда Колева, заедно с Петьо Еврото, нали, Велков Петров, ми извършиха проверка. По това време тя беше адвокат. Но въпреки това беше доведена в кабинета на Надежда Колева, тогава зам. директор, с екип от други зам. директори и ми ровиха по делата. Тогава трябваше да бъда уволнен.

Биволъ: В качеството си на адвокат тя е проверявала следовател?

Б.А. : В качеството си на адвокат тя е присъствала и е подпомагала човека, който и е близък бил, по онова време: Петьо Велков Петров. Да.

Биволъ : Какво можем да кажем за делата, които разследва така наречения “Първи отдел”?

Б.А. : Всички дела, които попадат в ресурса за разследване на Следствения отдел попадат само между тези пет-шест човека. А какво попада там? Обикновено тези дела, които се образуват са срещу неизвестен извършител. Има дела срещу министри, неизвестни извършители, министри. Министър-председател. Може да има и него. По времето докато е бил кмет, може би. Това са тайни, които се използват когато наближи момента да се случат важните събития около съдебната реформа. В този момент се възобновяват тези дела. И се започва да се работи. Когато адресатите, неизвестните извършители, в кавички, разберат, че биват разследвани, променят политическите си възгледи, за да не се случи съдебната реформа, делата биват спирани. Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата. То не е само в следствения отдел, който е и в този сектор, а то е в прокуратурата. Както на всички е известно, прокуратурата е йерархична структура и тя се ръководи от главния прокурор. Всичките тези дела пряко се отчитат само и единствено на него. Защо? Защото не трябва да се решават делата съгласно вътрешното убеждение, а съгласно заповедите и инструкциите, които се дават по глава 6 от Закона за съдебната власт. Това е най-страшното. В противен случай всичките тези хора, които работят по тези дела, а това са преимуществено прокурори, командировани от Районна прокуратура, тях ги чака връщане в Районна прокуратура и намаление на заплатата. Дисциплинарно производство, което е нещо вече обичайно в структурата. И затрупване с доклади, с преписки за изпотяване, говоря за дела от по няколко стотин тома, които трябва да се решат мигновено, а времето не позволява. Извинявам се ако съм малко по-обстоятелствен, но това са важни неща, които са свързани с работата на структурата.

Биволъ : Има ли специфика на следователите, които работят в т.нар. Първи отдел ?

Б.А. : От идването на Петьо Петров за ръководител на Следствен отдел, до момента, в който той беше такъв, тази селекция претърпя много сериозно движение. Бяха проверявани почти всички следователи, кой става, кой е податлив на влияние. Хора, на които може да им се нарежда. Който може да му се вземе делото, делото да престои известно време в кабинета на ръководителя на Следствения отдел, или на ръководителя на сектора, както е сега. И след това да му се върне. А това поне по НПК го няма. Имаме прокурор, имаме разследващ А ръководители на сектори, които не са снабдени с процесуален инструментариум да зимат делата и да ги връщат, да дават указания как да се разследва, това е грубо нарушение на закона, което се толерира от ръководството на прокуратурата досега, от г-н Цацаров, в момента.

Биволъ: Защо жалите разделението на сектори в Столичното следствие ?

Б.А. : Защото е незаконно. Всеки акт, който се извършва от разследващите, когато е нарушен принципът за случайното разпределение на делата, утре в съда може всичко да падне. И цялата тази сламена колиба, която се гради на някакви измислени правила, които не са законови, а всъщност се нарушават в порядъка, след като са дадени, дадено едно дело в нарушение на закона по новите заповеди, след това пак се нарушават заповедите и се дава по някакви измислени и неписани правила. И една каша, един хаос, добре организиран, стратегически погледнато от тези, които го консумират, за да може да ги ползва това нещо.

(Cледва)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *