16/04/2024

Синя Луна ще наблюдаваме утре

В петък по целия свят ще може да се наблюдава така наречената “Синя Луна”. Това е доста рядко астрономично явление, което няма никакво отношение към цвета на естествения спътник на Земята. На 31 юли ще има второ пълнолуние в рамките на този месец – събитие, което се случва веднъж на 2,7 години.

Обикновено за една година има 12 пълнолуния – по едно всеки месец. Но в някои години, включително и 2015 г., те са тринадесет. Именно допълнителното пълнолуние се нарича “Синя Луна”.

Лунният месец трае 29.530589 земни дни, което е по-кратко от всички земни месеци, с изключение на февруари. Това несъответствие води до появата на “допълнително” пълнолуние.

Името “Синя Луна” произлиза от термина на английски «Blue Moon» и съответстващия идиоматичен израз «Once in a Blue Moon», което означава “много рядко.” Първоначално “Blue Moon” се е наричало третото пълнолуние от четири за тримесечие (обикновено са само три за тримесечие). А след 1946 г. “Blue Moon” се нарича второто пълнолуние в рамките на един месец. И тъй като на 2 юли тази година също имаше пълна Луна, на 31 юли ще наблюдаваме “Синя Луна”.

Така че ако в петък вдигнете очи към небето, не очаквайте да видите друг цвят на нашия естествен спътник (въпреки че, разбира се, понякога Луната може да има синкав оттенък). Само имайте предвид, че сте свидетели на достатъчно рядко астрономическо събитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *