24/04/2024

ОИСР: Разпределението на доходите връща света в средновековието

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните граждани в развитите страни е достигнала застрашителни размери и може да достигне ниво, типично не за развитите социалните икономики, а за Средновековието.

От 1980 г. неравенството в доходите на гражданите, живеещи в 34 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), расте непрекъснато, достигайки днес най-високото ниво за последните тридесет години. Това заключение е направено от експерти на ОИСР в годишния доклад на организацията, посветен на оценката на финансовото благосъстояние на гражданите. Ако преди 30 година доходите на 10% от най-богатите хора са били средно седем пъти повече от тези на най-бедните 10%, през 2013 г. тази цифра вече е достигнала цифрата 9,6. В Съединените щати разликата се е увеличила от 15,1% до 18,8%, отстъпвайки само на нивото на неравенството в Мексико.

В Германия 10% от населението има активи, равни на активите на 60% от приходите на всички германски домакинства: богатите германци печелят 6,6 пъти повече от най-бедните. От друга страна, 60% от германците имат на разположение само 6% от всички активи в страната. За сравнение, във Великобритания богатите имат 10,5 пъти повече от бедните, във Франция – 7.4, в Швеция – 5.8. Така, ситуацията в Германия, в сравнение с други държави-членки на ОИСР е „повече или по-малко нормална.“ Експерти от ОИСР отбелязват, че разпределението на доходите в Германия остава „стабилно“ и не се е променило дори под влиянието на финансовата и икономическа криза от 2008 г.

Но общите тенденции, идентифицирани от анализаторите, свързани с разрива на приходите, предизвикват сериозно безпокойство. Защото продължаващато финансово разслоение може да доведе не само до неблагоприятни социални последици, но също така и да има отрицателно въздействие върху икономическия растеж. Така, според организацията, темпът на растежа на световната икономика би бил 4,3% по-висок, ако едновременно не се увеличаваше неравенството в доходите на хората. Основен проблем според експертите от ОИСР е сегашната ситуация на пазара на труда, тъй като почти една трета от хората в развитите страни сега работят “ не на договор, не на пълен работен ден или по временна заетост.“ Поради това има рязък спад на частта на гражданите, чиито доходи и професионални умения се отнасят до „средния диапазон“.

С цел намаляване на неравенството в доходите анализаторите препоръчват да се премахнат всички пречки пред майките, за да могат и те да работят, да се намалят съществуващите различия в заплатите на мъжете и жените, както и да се направи образованието за децата от най-бедните семейства по-достъпно. Приоритет трябва да има създаването в страните от ОИСР на повече работни места,“ предоставящи възможности за кариерно развитие и инвестиции.“

В допълнение, експертите препоръчват по-високи данъци за най-богатите граждани.

http://nepoznato.energetika-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *