28/03/2024

Казано е: „Не съди, за да не те съдят“. Но как да го постигнем?

Исус Христос казва: “Не съдете другите и няма да бъдете съдени.” От опит обаче знаем, че това божествено наставление е доста трудно да се следва. Но Ошо ни дава ключ към това как да спрем да съдим хората.

Ошо казва, че е необходимо само да се разбере как съдим другите и защо правим това. Самото разбиране на този механизъм може да прекрати постоянните ни опити да съдим другите.

Ние можем да съдим за другия човек само по поведението му, действията му, защото за нас е достъпно само това – да го наблюдаваме. Но за самия човек ние не знаем нищо, не знаем нищо за неговото вътрешно битие, не знаем цялата му история.

Делата на човека (външните му проявления) не винаги са свързани с неговото вътрешно битие. Например, човек може да се усмихва външно, а отвътре да преживява дълбока тъга. Той може да скрива вътрешното си състояние зад външната усмивка. Човек може да се смее, но вътре да чувства дълбока неудовлетвореност. И ние започваме да съдим за другия човек въз основа на неговите усмивки и смях, без да знаем наистина какво таи в себе си. Поради това тези наши оценки и съждения са неверни, грешни, повърхностни.

Така че първото нещо, което трябва да разберем е, че е невъзможно да се прецени правилно човек по външния му вид и поведение – изводите ни ще бъдат винаги неверни.

Знаете това прекрасно и по себе си – когато другите ви съдят по действията ви, вие виждате, че те грешат. Вие не съдите за себе си по действията си, нали? Вие съдите за себе си по вътрешното си състояние, по своето битие. Така че какво ви кара да съдите за другите само въз основа на техните действия или външен вид? Действия, думи и изражения на лицето – това са мимолетни неща, които се променят непрекъснато.

За да спрете да съдите другите, вие просто трябва да погледате, имате нужда от внимателно наблюдение, казва Ошо (на снимката) . И тогава съжденията се прекратяват сами, без усилия да спрете да правите това.

Просто наблюдавайте. Преценките за другите се базират единствено на външни мимолетни знаци, които не са свързани с вътрешната същност на човека. Това е все едно да отворите една книга, да прочетете един абзац и въз основа само на този абзац да направите изводи за цялата книга. Но вие осъзнавате, че бихте могли да попаднете на много лош пасаж. Да оцените цялата книга на базата на този абзац, изваден от контекста, е глупаво.

Когато съдим другите, ние правим едно и също нещо – вадим един малък епизод от целия контекст на живота на човек, без да знаем историята му, а и вътрешното му битие е недостъпно за нас.

Следователно, всяко съждение е невярно. Дълбокото разбиране на това прекратява съденето на другите хора.

http://bg.checkonline4you.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *