28/03/2024

Грандиозните манипулации на матрицата, в която сме затворени

Живеем в свят на илюзии. Много от проблемите, които заемат  времето и ума ни, съществуват само защото някой ни ги е натрапил.

Кой знае дали това е било случайно или не, но ние всички (или почти всички) сме жертви на авторитарно-корпоративна потребителската култура, която сега доминира.

Очевидно психопати ни лишиха от чувство за реалност. А социалните мрежи им позволиха те да разпространяват своите идеи до милиарди без посредници в лицето на медиите. И най-голямата им вреда е, че нанесоха абсолютен, съкрушителен удар по нашата увереност и бъдеще.

Революционният уличен художник Banksy веднъж каза: “Хората пият интелектуална урина всеки ден. Тя превръща живота им в парцал. Тя ви кара да вярвате, че ​​не сте секси. Или това, че най-голямата веселба се случва другаде. Телевизията вече направи приятелката ви неадекватна. Те имат достъп до най-новите технологии. Те ви заплашват. Те са – рекламодателите, които ви се надсмиват”.

Но рекламите са само върхът на айсберга. Ако се вгледате по-нататък, ще видите, че цялата организация на нашия живот е изградена около преследването на илюзии и идеята за масово подчинение на други хора, идеи и институции. Ние сме в робство – в пълния смисъл на думата. Ние сме под потребителско потисничество и пълен контрол. Те нахлуват в умовете ни от самото начало и ги препрограмират в послушание.

Ето някои големи илюзии, на които трябва да кажем сбогом, ако искаме да бъдем свободни – не само външно, но и вътрешно.

1. Илюзията за права, ред и власт

За много от нас да следват буквата на закона е морално задължение. Но корупцията и политическите скандали доказват, че законът е доста гъвкаво нещо. Особено за тези, които имат мускули да го огънат.

Полицейското насилие и престъпленията, които властта прави, са реалност навсякъде. Съдилищата винаги са били на страната на богатите. А сега пък дори не можем да се защитим от нахлуването на държавата в личния ни живот.

И цялата тази аморалност на различните правителства по света води до умъртвяването и унищожаването на цели народи и култури. Социалният ред е илюзия. И това е така само защото, ние гражданите, сме послушни и се съгласявате с всичко.

Какво е това държава? Това е група от лица, които карат другите да им се покоряват поради страх от насилие. Държавата – това е една група, която е получила монопол върху насилието. Историята ни учи отново и отново: държавните институции са необходими само, за да мамят, контролират и да ограбват други хора. Всяка т.нар. власт е непременно фалшива, лицемерна и несправедлива.

Няма закон, няма ред и няма справедливост. Всичко това са пищни украшения на властта, които са необходими, за да се прикрие истината. Истината, че на практика световният ред се основава на контрола над другите и борба срещу другомислещите.

2. Илюзията за просперитет и щастие

Всеки един от нас в момента се радва на толкова много скъпи украшения и дрънкулки, за които би му завидял всеки монарх от XIX век. Поддържането на илюзията за просперитет е от ключово значение за стабилността на цялата световна финансова система.

Но не бива да се забравя, че в основата на потреблението винаги лежат измами, кредити и дългове. Банковата система е била създадена само за това – богатите да стават по-богати за сметка на бедните, които са убедени, че имат някакви ценности.

Но истински просперитет и щастие могат да ви дадат само природата, здравето, любовта и отношенията с близките ви. Не се идентифицирайте с материалните неща, които притежавате. Така просто се отдалечавате от щастието, а не се приближавате към него!

3. Илюзията за свобода на избора

Ние смятаме, че имаме избор как да живеем. Но в действителност ни предлагат само ограничен набор от опции и всички те са лоши. Каквото и решение да вземете за живота си, каквото и да изберете, вие винаги ще бъдете в плен на правните и данъчните системи на държавата. И тези системи държавата ще продължи да пази с помощта на монопола върху насилието.

Вижте фалшивия институт на модерната демокрация. И ще видите, че резултатът от изборите зависи само от това коя политическа сила ще промие мозъка ви. Илюзията за свобода на избор е мощен потисник тъй като глупаците – това са роби, които мислят, че са свободни.

Не хранете никакви илюзии: вас винаги ви държат на каишка. Къса.

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *