19/03/2024

Според учени в телата ни има втори мозък, как да го пазим

Със сигурност неведнъж ще усещали свиване под „лъжичката“. Напоследък привнесено отвън за това състояние се използва изразът “пеперуди” в стомаха. Знаете го това усещане, когато сте нервни или развълнувани, нали?

Оказва се, че си има и научно обяснение защо – стомашно-чревния тракт е чувствителен към емоциите.

Безпокойство, гняв, тъга, вълнение – всичко това може да предизвика физически симптоми в червата. Съществува мрежа от неврони, която е толкова обширна по дължината на вътрешностите, че някои учени са я нарекли “Вторият мозък”.

Оказва се, че червата играят съществена роля в нашето психическо благополучие и развитието на болестите по-цялото тяло. На свой ред е било заключено, че здравословната чревна флора е важен фактор за поддържане на добро психическо и емоционално здраве. Каквото ви се яде, директно се отразява на психическото и емоционалното състояние.

Мозъкът и червата са изградени от едни и същи като вид тъкани. Някои от хормоните и невротрансмитерите, които контролират мозъка, също са открити в червата.

Д-р Майкъл Гершон автор на книгата “Вторият мозък” и ръководител на катедрата по анатомия и клетъчна биология в Колумбийския университет казва:” Много от информацията, която червата изпращат към мозъка, засяга нашето благосъстояние и ние дори не осъзнаваме този факт.”

Ето и някои съвети как да осигурим здравословна среда за вашия “Втори мозък”:

Важно е да се осигури здравословна диета, богата на пробиотици. Киселото мляко може да бъде източник на пробиотици, но има все по-голямо количество доказателства в подкрепа на твърдението, че млякото и млечните продукти не са много полезни за здравето. Има някои алтернативни възможности: Кисело зеле, кокосово мляко, комбуча чай.

Не пропускайте закуската, избягвайте кисели храни като хляб, алкохол, кафе. Яжте плодове, пийте много вода през целия ден ( 30 мл. на кг живо тегло), сутрин започвайте деня си с вода с малко лимон. Спортувайте редовно. Вашият мозък ще ви благодари!

По чуждестранни материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *