16/04/2024

Ноам Чомски: САЩ и ЦРУ са виновни за развихрянето на световния тероризъм

Големият интелектуалец Ноам Чомски изразява мнението, че ЦРУ „произвежда“ терористи и терористични организации, които контролира, за да осъществява целите на САЩ по света.

Почетния професор по лингвистика в Масачузетския технологичен институт, американски дисидент и философ, Ноам Чомски разкритикува остро САЩ и по-специално Централното разузнавателно управление (ЦРУ) за приноса им към разрастването на глобалния тероризъм – от войните в Близкия изток до превратите в стил „Никарагуа“, които ЦРУ е организирало десетки пъти.

Съединените щати са „водеща терористична държава“, заяви Ноам Чомски в една от последните си публикации, цитирана от Truthout.org. САЩ е „терористична държава“ заради провежданите от ЦРУ черни операции в стила на тези, които управлението организира през годините в Куба и Никарагуа, целящи свалянето на управляващите там.

Ноам Чомски се позовава на разсекретените документи на управлението, които разкриват усилията на ЦРУ да бъдат въоръжавани и обучавани различни наемнически групи, често ислямистки като подкрепата за муджахидините на саудитския бизнесмен Осама Бин Ладен през 1980-те, например. Чомски припомня, че Централното разузнавателно управление в САЩ е организирало подобни групировки през цялата си 67-годишна история.

На фона на критиката на Чомски, администрацията на американския президент Барак Обама реши, заедно с Турция, да обнови обучаването и въоръжаването на наемници, които да се включат в сирийската война.

ЦРУ пък обявиха, че ще обучават поне 5 000 наемници годишно, които да се включат в конфликта за свалянето на Башар Асад.

Ноам Чомски коментира ситуацията така, обръщайки внимание на статия в „Ню Йорк Таймс“, озаглавена „Проучване на ЦРУ относно тайната помощ за сирийските бунтовници подхранва скептицизма за самото им въоръжаване“. Според американския дисидент, определян като „най-полезния и съвестен американски гражданин“ от същото авторитетно издание, статията следвало да се казва: „Официално е: САЩ подкрепя терористи и се гордеем с това!“.

Чомски припомня инвазията в Залива на прасетата в Куба, подкрепата на САЩ за африканския апартейд, операциите на ЦРУ в Никарагуа и други. Само за петгодишния период 1960-1965 разсекретените документи за операциите на ЦРУ сочат, че управлението е организирало 8 опита за атентат срещу Фидел Кастро. Според Фабиан Ескаланте – дългогодишен високопоставен служител в кубинското контра-разузнаване ЦРУ са организирали общо 683 опита за физическото ликвидиране на кубинския лидер през годините. Разсекретените документи на ЦРУ сочат, че президентът Кенеди е оказвал сериозен натиск над ЦРУ за решаването на „проблема с Кастро“.

В заключение, Чомски разкритикува и друг аспект от външната политика на САЩ – незаконните въздушни удари с безпилотни летателни апарати, по-известни като „дрони“ (от „drones“ (en) – „търтеи“):

„Към всичко това можем да добавим световната водеща терористична кампания: Глобалният проект на Обама за убиването на „терористите“. Последствията от тези удари са всеизвестни и няма нужда от по-нататъшен коментар“, заяви Чомски намеквайки за огромния брой избити цивилни вследствие на подобни удари в Пакистан и Йемен, например.

ООН разследва незаконните въздушни удари на САЩ, които се ръководят от ЦРУ. В Пакистан, например, избитите са 96% цивилни граждани, а не лица, обвързани с терористични организации.

BIG5.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *