20/04/2024

Над 4000 са жетвите от земетресението в Непал, оцелелите гладуват (видео)

Около 8 милиона души са засегнати от разрушителното земетресение преди три дни. Жертвите към настоящия момент са 4347 души, съобщи ДПА, но е възможно броят им да достигне 10 000 човека. Ранените са над 8000. Около 1.4 милиона непалци имат спешна нужда от храна и вода.

Хората се оплакват, че им привършват провизиите и газа – „магазините почти не работят, но дори и да отворят, всичко свършва за минути“, каза местен жител. Те обвиняват правителството, че не прави достатъчно да им осигури продукти от първа необходимост.

„На улицата сме без храна и вода и за три дни още не сме видели представител на властите“, каза човек, който лагерува със семейството си край автомобилен път.

По-рано днес правителството обяви, че заради ограничените средства, с които разполага, ще му е трудно да стигне бързо до всички пострадали и да се справи с последиците от труса.

„Не сме подготвени за бедствие от този мащаб“, каза премиерът Сушил Коирала. По думите му, жертвите на труса може да достигнат 10 000 души. Той заяви, че кабинетът прави всичко, което е по силите му за активизиране на спасителните операции и за облекчаване на положението на засегнатите.

В страната е обявен 3-дневен траур.

Серията вторични трусове, сериозните поражения върху инфраструктурата и липсата на пари забавят спасителните операции в бедната планинска държава, заключена между Китай и Индия.

Сеизмолозите са регистрирали 67 вторични труса, предаде „Фокус“. Те са били по-слаби в сравнение с първия трус и интензивността им е варирала между 3,2 и 6,9 по скалата на Рихтер. Повечето от тях са били усетени в Индия, Мианмар и Бангладеш. Последният трус е бил с магнитуд 4,5 по Рихтер и е регистриран в 4,50 ч. местно време. Епицентърът му е бил на 50 км северно от непалската столица.

Електричеството бе възстановено на места, но остана непостоянно. Спиранията на тока пречат на хората да си изтеглят пари от банките.

Международното летище в Катманду е претоварено до такава степен, че няколко чуждестранни спасителни екипа се върнаха у дома или кацнаха на летища в съседни държави, като това в Банкок. Единственото международно летище в Непал, което може да обслужва само по осем големи самолета наведнъж, трудно успява да поеме пристигащите граждански полети и полети с хуманитарна помощ и спасителни екипи.

Самолет с японски спасителен екип, идващ от Тайланд, бе принуден да кръжи няколко часа над непалското летище, след което кацна в Индия да презареди. Но и вторият опит да кацне в Катманду бе неуспешен и самолетът се върна в Тайланд.

Междувременно бе съобщено, че всички алпинисти, които бяха блокирани в лагери близо до Еверест, са били превозени с хеликоптер към безопасни места.

http://dnes.dir.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *