29/03/2024

Скандалният „нежен“ край на магистрата Петьо Еврото

Борба с корупцията е невъзможна, съдебната власт се възпроизвежда и няма никакво намерение да се реформира. Това показват скандалните кариера и край на магистрата Петров с прякор Еврото, коментира Полина Паунова.

Висшият съдебен съвет окончателно отказа да образува дисциплинарно производство срещу следователя Петьо Петров, известен с прозвището Еврото.

Кадровиците на съдебната власт прецениха, че няма как да преследват дисциплинарно магистрата за участието му по делото „Цонев, Сантиров, Попов“ заради изтичането на давностния срок. Така вече няма пречка да се приеме подадената му оставка като магистрат и Петров да напусне системата необезпокояван. Като бонус той ще получи близо 20 брутни заплати.

Освободеният с „почести“ следовател на практика излиза сух от противоречивата ситуация по случая с бившия военен министър Николай Цонев. ВКС пък вече се произнесе по шумното корупционно дело, оправдавайки обвиняемите, с което насочи вниманието към Еврото, уличавайки го окончателно в провокация към подкуп.

Едно рамо от Цацаров

Вместо прокуратурата да използва мотивираните заключения на три поредни съдебни състава и да образува разследване срещу Петров, ръководителят на държавното обвинение Сотир Цацаров удовлетвори желанието на своя подчинен, като стартира неясна проверка с необявен срок. Тя очевидно ще се окаже спасителният пояс на Петров, който може да получи обвинение само до 1 април т.г., когато изтича абсолютната петгодишна давност на престъплението му.

На този фон ВСС изобщо не се впечатли от ситуацията

Че кадровият орган на Темида ще се разсее, стана ясно още когато главният прокурор светкавично внесе в съвета подадената от следователя оставка като магистрат. Решението не мина заради отсъствието на няколко от членовете на ВСС. Въпросните членове пък се славят с близки отношения с Цацаров.

По време на обсъждането във ВСС той няколко пъти нетърпеливо призова членовете му да освободят следователя, а напомнянето, че срещу него тече проверка след решението на ВКС явно разгневи Цацаров. Той настоя ВСС да се занимае със случая, но пък удобно забрави да ползва правомощието си да предложи започването на дисциплинарно производство срещу следователя. От действията на главния прокурор до момента пък никой не би трябвало да има съмнение, че той се отнася разсеяно към правата, които има. А и към някои, които не притежава…

Само като акцент в отношенията във връзката главен прокурор – Еврото можем да споменем, че следователят Петьо Петров се е разминавал от челен сблъсък със закона при доста състави на ВСС и поне двама предшественици на Цацаров, но само той си позволи да го издигне кариерно до шеф на столичното следствие.

Какво може едно „Евро“

Скандалите около Петров датират още от далечната 1999 година. По онова време той е прокурор в Софийската районна прокуратура, откъдето изчезва дело за обсебване, по което обвиняем е негов братовчед. 11 години по-късно то ще се окаже в стария семеен апартамент на Петров, където е открито от бившия му тъст.

Иначе, когато един следовател носи прякор „Еврото“, той може да катастрофира след употреба на алкохол, кръвната му проба да бъде взета едва четири часа след инцидента и да няма сериозни последици за него. Точно, както се случва с Петров през 2010 г.

Когато един следовател е с прякор Еврото, той може да се окаже замесен в скандал с контрабандист, смятан за №1 в областта си – Николай Методиев-Пилето и срещу него да бъдат подавани сигнали от колеги, но от тях да не последва нищо.

Когато един следовател е с прякор Еврото, той може да бъде обвиняван за натиск и от бившия шеф на „Булгартабак“ Христо Лачев, който преди години обяви на своя публична пресконференция, че Петров го е изнудвал за 150 000 лева, след което срещу Лачев започнаха няколко дела за данъчни престъпления. Всичките завършили с оправдателни присъди.

Подобни обвинения срещу отстранения шеф на столичното следствие имаше през 2003 г. и нотариусът Борис Янков, който твърдеше, че е бил изнудван чрез посредник от Петров за сумата от 50 000 лева. Тогава потърпевшият подаде сигнал във ВКП, след което бе образувано разследване, поверено на столичното следствие. Междувременно зам.-шеф на тази служба обаче стана именно Петров, а прокурорът по делото срещу него бе отстранен за бездействие.

КОЙ пази Еврото?

Когато говорим за Петьо Петров Еврото, трябва да се взрем и в политическия контекст на личната му история. Прекият началник на следователя – градският прокурор Христо Динев по никакъв начин не показа тревога от действията на своя подчинен. Съпругата на Динев пък бе съветник на депутата от ДПС Четин Казак в 41-я парламент.

Петьо Петров

Самият Петров е покровителстван от бившият шеф на Националната следствена служба Ангел Александров. Благодарение на ДПС през 2003 г. Александров става член на ВСС. Година по-късно, пак с протекция от движението е избран за шеф на НСлС. Той, от своя страна, даде старт на шеметното кариерно израстване на Делян Пеевски.

В този смисъл едва ли е изненада за някого, че именно Комисията по дисциплинарни производства, ръководена от Васил Петров (бившият тъст на Пеевски) предложи на ВСС да не търси дисциплинарна отговорност от Петров.

Два извода

Кариерата на следователя Петьо Петров и нейният нежен край, ознаменуван с финансов бонус и мълчаливо благоволение от страна на ВСС и главния прокурор, е живописна илюстрация на два засега непреодолими обществени проблема. Първият – малко наивно е да чакаме борба с корупцията в държава, в която главният прокурор бездейства по скандални случаи. Петьо Еврото е само един от тях. Обществената амнезия погълна Роман Василев. Погълна и казусът „Кокинов“, от който произлиза и вторият проблем.

В основата на липсващите реформи в съдебната власт (което тепърва ще наблюдаваме) ще бъде взаимно изгодната за ДПС и ГЕРБ връзка помежду им. Петьо Петров е неин изразител. Към момента той получава подкрепата и на Цацаров (за когото именно в разговор с Кокинов Борисов признава, че сам си го е избрал), и на доминирания от ДПС и ГЕРБ съдебен съвет. Тази здраво скрепена връзка с подобни на Петьо Еврото кадри ще се възпроизвежда. Ще произвежда и тях. И не подлежи на реформа.

http://www.dw.de

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *