28/03/2024

Путин поема контрола над стратегически български предприятия

Стратегическият за България телекомуникационен оператор Виваком вече е собственост на компанията LIC33, съкращение на Louvrier Investment Company управлявана от руско-белгийския бизнесмен Пиер Луврие (на снимката с „новия руснак“ Жерар Депардьо). Това стана известно от прессъобщение разпространено от фирмата в четвъртък.

В сайта на фирмата LIC33 е посочен адрес в Париж, който всъщност е пощенска кутия под наем. Фирма с деноминация LIC33 не съществува в правния мир във Франция към настоящия момент и не е ясно в коя юрисдикция е регистрирана.

Същият „белгиец“ Луврие, който има и руски паспорт, еднолично управлява фирмата Кемира, която е собственик на Дунарит, а доскоро беше прокурист на Хедж Известмънт Фънд, която е собственик на Кемира и  Авионамс.

В социалната мрежа Туитър Луврие афишира топли чувства към путиновия режим. Запазани са хвалбите му от преди година, че празнува анексията на Крим в компанията на Жерар Депардьо. Снимките от празненството са изтрити от платформата Instagram, но някои са се запазили във Facebook.

Собственик на Виваком е дружеството „Вива телеком България“, което е собственост на люксембургската компания „ИнтерВ Инвестмънт“. Крайни собственици на БТК преди сделката с LIC33 бяха Цветан Василев и руската банка ВТБ, наричана „банката на Путин“.

Малофеев зад ъгъла

Официално не е ясно  нито къде е регистрирана мистериозната компания LIC33, нито кои са нейните акционери, нито какво е финансирането й. Ясна е обаче връзката на Луврие не само с „новия руснак“ Депардьо, но и със санкционирания от ЕС и САЩ руски олигарх Константин Малофеев. През ноември 2014 г. CFG Capital, представлявана от Луврие и Маршал капитал на Малофеев сключват договор за партньорство за инвестиции в „технологичния сектор », пише „Ведомости„. В екипа на LIC33 се открива още едно лице, свързано със CFG Capital – членът на инвестиционния комитет Анатоли Кайро.

Също така съществува ясна връзка между Малофеев и Джак Хеник, който е представител на новия собственик на ТВ7 (виж тук). Официално Хеник се легитимира като бивш продуцент на американската телевизия Fox News и настоящ в руската телевизия Царьград ТВ, която се финансира от Малофеев.

В сайта на LIC33 се твърди, че компанията планира също така инвестиции в медии. Не се споменават конкретни имена, но връзката Виваком -Лувриер – Малофеев – Хеник – ТВ7 едва ли е продукт на случайност.

Олигархът Малофеев всъщност е момче за специални поръчки на Путин със зловеща роля и в украинския конфликт. Той е бивш работодател на двама от терористите от ЛНР и ДНР – Игор Гиркин и Александър Бородай и е сред инициаторите на предложението, и обосновката за анексиране на Крим и Източна Украйна “внесена” в Кремъл в началото на 2015. Неговият контрол върху Виваком, Дунарит и ТВ7 означава ръчно управление на Кремъл върху тези активи и използването им не за бизнес, а за други цели.

Още при предишното придобиване на БТК от Цветан Василев с помощ от „банката на Путин“ ВТБ Биволъ алармира, че става дума за опасност за националната сигурност. Днес изпадналият в немилост банкер „сдава“ бизнеса на фактическите си работодатели, на реалните създатели на КТБ – кагебистката върхушка в Москва. Вече няма никакви илюзии, че путинският режим цели мащабна хибридна война със Запада, в която контролът над телекомуникационни и военни предприятия и медии в страни от ЕС и НАТО дава несъмнено преимущество.

Ще проучат ли от ДАНС собствеността на LIC33? Ще бъде ли одобрена сделката от КЗК? Това са въпроси не само за стотици милиони, а и за сигурността на България, и нейните партньори от НАТО и ЕС.

Вижте оригинала на този текст тук: https://bivol.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *