29/03/2024

Метеорит падна с трясък в Средна гора (обновена)

Метеорит падна снощи в Средна гора. Преди с гръм да се забие в планината космическият пришълец е видян и от столичани.

Беше много ярък. Приличаше на горящ самолет. Никога преди не съм виждал подобно нещо, каза за www.snaiper-bg.net IT специалистът Георги Пещерски.

Пещерски го е видял от „Дианабад“, а очевидци са били и още няколко души около него, които са имали късмета да са на открито и да не гледат само в краката си.

Беше около 18,30 часа вчера. Всичко продължи само 1-2 секунди. Прелетя в посока североизток. По-късно разбрах, че метеоритът се е забил в Средна гора, добави очевидецът.

Свидетели на падащия метеорит стават и жители на град Сопот. Пред TV7 сопотчани и хора от близките села разказват, че усетили как земята се разтресла, след което се вдигнали огън и дим.

Кметът на Сопот – Веселин Личев, потвърди за инцидента и заяви, че уведомил Националния военен център. Той уточни, че няма място за притеснение.

„То е било малко, малко парче скала, не е било голямо, тъй че . . . Паднало е в Средна гора някъде и няма да може да се намери, то се забива надолу, ако не се направи пожар да се види, а то не е направило, минаха два часа . . .“, обясни още кметът на Сопот.

„Като падаща звезда, но много по-голяма и със силна светлина“, разказа Ангел Найденов, жител на село Христо Даново, който станал свидетел на явлението. „Един приятел е чул силен гръм зад Средна гора и много хора даже в Сопот са чули гърмеж“, добави той, цитиран от standartnews.com .

Съмнение, че малък метеорит е ударил покрива на къщата й, има и жителка на Ново село, Пловдивско.

На 20 февруари 2015 г. около 23 часа нещо се удари в източната част на покрива. Звукът беше смразяващ: все едно че някой хвърли от високо голяма скала върху къщата, при което от удара тази скала се разцепва със страховит пукот. Не можах да повярвам, че таванът си остана цял.

На другия ден оглеждах за щети, един мъж се качи на покрива да гледа какво е станало, търсихме някакви по-странни отломки наоколо – нищо не намерихме. Вероятно нещото се е разбило не върху покрива, а някъде на сантиметри от къщата, иначе нямаше да мине без щети.

Не може при това положение да твърдя, че е било метеорит, но никакво друго смислено обяснение не ми дойде на ум, разказва Елена Ангелова, чиито спомени от това неясно събитие се събудиха след съобщението за падналия метеорит в Средна гора.

Текстът е допълнен

Илюстрацията е от Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *