29/03/2024

Кобурга и сестра му спечелили 2 милиона от сеч в Рила

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за 6 години и половина са получили над 2 милиона лева печалба от сеч на горите в Рила, пише „Труд“.

Това се разбра от експерти в Софийски окръжен съд, който разгледа едно от делата за т. нар. „царски имоти“.

По него държавата, чрез земеделското министерство, представлявана от Адвокатска къща „Савова & с-ие” претендира за върнатите на Симеон и сестра му близо 16 000 дка с дървета, оценени на около 5 милиона лева.

Вещите лица представиха скици за добивите на дървесина, с които адвокатите не бяха запознати и делото беше отложено за 27 март.

Получи се напрежение в залата, заради словесните престрелки между двете страни, на няколко пъти се наложи съдията да възстановява реда.

За отбелязване е, че „Савова & с-ие” успяха да освободят държавата от такси за собственическите искове и да наложат вече възбрани върху имотите, сечта и извозването на дървесина от спорните гори.

Така, докато съдът излезе с решение, царската фамилия няма да може да извършва каквато и да било стопанска дейност в горите край Самоков.

Ответници по делото са наследниците на царете Борис и Фердинанд начело със Симеон и Мария-Луиза, но и три търговски дружества – „Хастингс”, „Бороспорт” и „Агротуризъм”, закупили от бившите монарси отделни земи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *