19/04/2024

„Форбс“: Намесите на САЩ по света водят до ужасна катастрофа

Външнополитическата инициатива на САЩ през последните 20 години неизменно води до катастрофа, пише старши научният сътрудник в Института Катон, бивш специален асистент в администрацията на президента Роналд Рейгън и политически анализатор за „Форбс“ Дъг Бандоу.

„Американската външна политика се управлява от глупаци. Какво друго заключение може да се направи от факта, че САЩ се намесват във вътрешните работи на всяка държава по всяко време, независимо от последствията? В този случай, без значение колко пагубни ще се окажат резултатите от инвазията, лобистите на войната пак ще настояват, че намеренията им са били обосновани“, счита колумнистът на „Форбс“.

Той подчертава, че външната политика не води до различия между републиканци и демократи. „Има двупартиен консенсус за постоянна намеса“, пише анализаторът. Според Бандоу представители на двете политически партии дори се опитват да надминат един друг по въпроса за безразсъдната намеса. Той иронично отбелязва, че според елита на Вашингтон, американците трябва да се включат в някакъв конфликт, да пренастроят всяко общество, да спечелят над всеки противник, като игнорират всякаква критика.

В този случай анализаторът подчертава, че всяка намеса на САЩ само усложнява и влошава ситуацията, а всяка нова интервенция заплашва само с нови проблеми, кризи и бедствия, които, от своя страна, „ще се превърнат в нов кръг от война, окупация, бомбардировки, хуманитарни програми за помощ, нашествия, дипломатически натиск и други форми на намеса“.

„Когато Вашингтон се намесва, положението се влошава още повече“, отбелязва колумнистът, като добавя, че политиката на САЩ през последните 20 години показва, че този подход води до ужасна катастрофа.

Снимката е на АФП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *