23/04/2024

Учени: Добивът на шистов газ е предизвикал ПЕТ земетресения в Охайо

Добивът на шистов газ, който от години американската компания „Шеврон“ се опитва да наложи в Добруджа, доказано предизвиква земетресения и вече е спрян от властите в щата Охайо. Изследователи от университета в Маями са установили, че причината за земетресенията в района на Poland – Охайо, САЩ, е добивът на петрол и газ чрез фракинг, пише Phys.org.

Проучването им показна, че за сметка на фракинга се е активизирал разлом, за съществуването на който не е било известно преди да започне сеизмичната активност в района. Експертите смятат, че такива разломи може да има много и във връзка с това предлагат на компаниите да съгласуват фракинговите си разработки освен с местните власти и с геолозите.

Серия от пет земетресения с магнитуд от 2.1 до 3 в района е имало през  март 2014 г., където действат  няколко нефтени и газови кладенци на американската компания Hilcorp Energy. След това  Министерството на природните ресурси в щата Охайо спира фракинга в района.

Какво представлява фракинъг?

Хидравлично разбиване (също и хидравлично разпукване, хидроразрив на пласта, на английски: hydraulic fracturing, hydrofracking, fracking) представлява процес, при който се създават и доразвиват пукнатини в скалния слой, като за източник на енергия се използва течност. Тази течност е пълна с всякакви химически вещества – неестествени за природата, чиято цел е да РАЗМКВА скалите.

Изкуствените пукнатини се правят чрез сонда, която прониква в скалата на мястото, където се намира находището с цел да се увеличи извлизачането на нефт и природен газ.

Пукнатините, образувани чрез хидроразбиване, могат бъдат от естествен произход или в резултат от човешка дейност.

http://bg.checkonline4you.com/ucheni-ustanoviha-che-frakingat-e-vliyal-varhu-zemetreseniyata-v-ohajo/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *