16/04/2024

Димитри Иванов: Аз не съм Шарли

Джордж Гершуин поживял в Париж и написал „Един американец в Париж“. Искал да взема уроци по композиция при Надя Буланже, писал на Игор Стравински, на Арнолд Шьоненберг, почукал на вратата на Морис Равел, но всички му отказали, макар че той бил готов да плаща щедро. Шьоненберг го попитал защо му е да става второкласен Шьоненберг, след като е първокласен Гершуин. Морис Равел го срязал: Не бъди втори Равел, ти си едничкият Гершуин, „малцинство от един“. Гершуин се върнал в САЩ и отхвърлил един мегапроект на Холивуд: сто, петстотин, дори хиляда нюйоркски майки и домакини, които учели пиано, когато били момичета, да изсвирят едновременно на сто, петстотин, хиляда пиана Гершуиновата 6-минутна Manhattan Rhapsody. След 30 години, през 1959-а, се появи списанието „Малцинство от един“. „Minority of one“.

За разлика от композиторите всеки посвоему единствен, политиците и икономистите си подражават един на друг, повтарят като папагали заучените думи: демократични ценности, растеж, демокрация, растеж. US са инкубатор за бройлери, които каканижат: приоритети, политики, демокрация, растеж.

В списанието „Малцинство от един“ пишеха личности, неизвестни и известни като химика Linus Pauling, германски химик от САЩ, двукратен нобелист. Той написа, че Касандра от Троя била малцинство от един. Човекът, който казал, че Земята е кълбо, бил малцинство от един, тогава според всички хора Земята била плоска и само безумец може да оспори здравия разум. Онзи, който казал, че тя не е център на Вселената – също бил малцинство от един. Някои, които били малцинство от един, изгорели на кладата, осъдени от Светата инквизиция, понеже оспорват ролята на Бог в Сътворението на света и вярата в Светото писание. При демокрацията религията и светската власт са разделени, както трябва да бъдат; хората гласуват и решават с вишегласие.

Аз съм незначителен човек и няма да изгоря на кладата, а в крематориума, но и аз съм малцинство един. Когато всички казват „Аз съм Шарли“, аз казвам „Аз не съм Шарли.“ Когато милиони хора и 60 световни лидери казват: „Не ни е страх от терористите“, аз казвам „Страх ви е, още как. Не виждате, че вие си ги завъдихте“. Когато те казват: „Ние ще браним нашите демократични ценности“, аз казвам: Вие нямате ценности освен единствената капиталистическа ценност – парите. Когато „Бултренд брокеридж“ казва по радиото: „Чуйте как работят парите“, аз казвам: „Парите не работят, хората работят, хората създават истинските ценности, вашите са борсови балони“.

Ротарианците в САЩ започвали своите сбирки с думите: „Ние сме християни. Най-великият бизнесмен е Христос. Компанията, която той основа преди две хиляди години, още не е аут ъв бизнес“. Това е охулване на Христос. Елтън Джон, който пее, че Христос бил гей, го охули повече. Най-много го охулиха демократите лицемери в Западна Европа и САЩ. Те рипнаха да бранят свободата и демокрацията, когато в Русия задържаха за скверно изпълнение в храма „Христос Спасителя“ триото Pussy Riot. Riot значи, бунт, смут, Pussies значи путки и точно това са 60-те световни лидери, президенти и премиери, които се присламчиха към милионната демонстрация в Париж.

Мохамедани от богати семейства в Лондон и Париж не станаха Джон и Жан. Те останаха Ахмед и Хасан, заминаха за „Ислямска държава“ да режат ритуално глави на репортери. После в Париж Хасан и други джелати разстреляха Жан и другите карикатуристи в редакцията на хумористичния „Шарли ебдо“. Западновропейските и североамериканските лидери като папагали повтаряха „Аз съм Шарли“. Френският посланик призова българите към съпричастност и я получи; българки и българи се стекоха пред френското посолство.

Българи се самозапалваха през 2013 г. до оставката до Бойко Борисов. Те не получаваха френско съчувствие. Никога не сме получавали англо-френско съчувствие. Не ми говорете, че след Априлското въстание през 1876 г,. когато изкормвали бебета от коремите на майките, Виктор Юго проявил съчувствие, казвайки: Избиват един народ.

Български историци и дипломати, не бъдете като македонските историчари, не крадете чужда история. Юго имал предвид сръбския народ. Идете в Белград, застанете на брега на Сава с лице към Земун. Ще видите паметник на жена с огромни гърди. Цицорестата мадама е Франция според балканските представи; нашите жени не са плоски като английската моделка Туиги, нито като момата англичанка, измамена от любов в старата градска песен. Паметникът е сръбска благодарност към Франция за нейното съпричастие към сърбите, не към българите.

Квазимодо в „Парижката Света Богороца“ на Виктор Юго има грозно тяло. Шекспировият Ричард Трети – грозно тяло и грозна душа. Шекспир казал „The evil that men do lives after them, the good is oft interred with their bones.“ Завесата се вдига. Мрак. Публиката чува първите думи на трагедията:

„Сега е зимата на наш’то недоволство“. Така започва мрачната история за възхода на Ричард Трети към властта. Една от дългите трагедии на Шекспир; само „Хамлет“ е по-дълга. Ричард Трети за кратко се задържал на власт. Всуе крещял да му дадат кон, за да продължи боя: „Кон, кон, моето кралство за един кон !“ Но „Злината, която хората извършват, остава да живее след тях“ и „Зимата на наш’то недоволство“ продължава. Завеса. „Зимата на нашето недоволство“ е последният роман на Джон Стайнбек, хубав роман, а заглавието му е по Шекспир.

Улемите, моллите, имамите, аятоласите, ходжите, Самюъл Хънтингтън, Тимоти Гартън Аш и другите дървени философи казват, че „ислямът не проповядва насилие, тероризмът е извращение на исляма“. Чел съм Корана във френски превод, макар че „правоверните“ забраняват Коранът да се превежда, забраняват Мохамед да се изобразява, камо ли да се карикатури, както го окарикатурили френските карикатуристи от „Шарли ебдо“. Дълг е на правоверния да убие неверника, сполетян от фатва, като Салман Рушди, автор на „Харун и Морето от приказки“, „Среднощни деца“ и „Сатанински строфи“.

Живях, четях, виждах. През Студената война иранският премиер Мохамед Мосъдък национализира петрола, Лондон и Вашингтон му скроиха преврат и го свалиха. Когато управляваше иранският шах, Франция даде политическо убежище на аятолах Хомейни, сложи в пищната си пазва отровна змия и тази змия ухапа Франция в началото на 2015 г.

Когато САЩ изоставиха шаха, аятолахът се върна, оглави Иран, обяви награда от $3 млн. за главата на Рушди; през 2007 г. я вдигна на $11,4 млн.

СССР налагаше светски режим в Афганистан, извърши военна интервенция. САЩ дадоха пари и оръжие на муджахидините да изгонят руснаците и те ги изгониха. Бжежински им викаше по мегафона „Аллах е с вас“ от пакистанската страна на границата, мен граничарите ме пускаха и насам, и натам, понеже заедно пиехме чай и на една кирпичена пещ като кубенце лепяхме от вътрешната страна тънки питки от пшенично тесто, те се казват „нан“ и са много вкусни. По стръмния рид на Хайберския проход лазеха мъже с денкове на гръб, те пренасяха суровина за хероин. Граничарите не стреляха, те пазеха само през контролния пункт да не мине някой без разрешение. Не знаех къде се преработва суровината, нито пътя на хероина, само подозирах, че една част от него минава през Турция и България към Европа. Знаех, че България печели от износ на оръжие и от трафик на хероин, че произвежда синтетичния наркотик каптагон. Сега от трафика нищожна част от парите са за българските граничари, повечко за някои политически партии, а значителна част се конфискува за приличие и политкоректност. Откакто САЩ взеха нещата в свои ръце, Афганистан произвежда десет пъти повече – това е бизнес за милиарди, който талибаните смачкаха след победата си. От мака се прави опиум, от опиума морфин, а немската фармация – фирмата „Байер“ – измисли как от морфина да се прави хероин. Талибаните забраниха всякаква музика, разрушиха монументалните статуи на Буда, световно културно наследство. Момичетата да са неграмотни; и Мохамед бил неграмотен; той чувал каквото му нашепва Аллах, оттам е Коранът. На стари години взел за жена невръстно момиченце. Коранът е военен прочит на Библията, която казва: Не пожелавай жената на ближния си, нито роба му, нито робинята му, нито нивата му, нито вола му, нито осела му, нито никакъв негов добитък. Жена, робиня, добитък – няма разлика. Разлика има в номерацията на десетте божи заповеди в различните библии. Аз имам много библии, щото сравнявах преводите. Има големи разлики, но във всички Господ, Бог Яхве или Йехова дал десетте заповеди на Синайската планина на Мойсей той да ги даде на евреите. Мислех, че е планина, но я качих на един дъх, понеже е по-ниска от пловдивското тепе Бунарджика. С десетте заповеди карикатуристи и хумористи се майтапят. Те разправят, че заповедите били 15, но слизайки от „планината“ Мойсей се спънал, изтървал един скрижал, който се счупил и останали 10 заповеди. Шега е това. 15 са заповедите, но Библията казва 10, понеже на еврейски „aseret had’varim“, значи десетте думи и преводачите написали 10. Грешки в превода. И аз съм ги правил. Нарекох една новопоявила се болест СПИН, понеже Синдром на придобитата имунна недостатъчност ми изглеждаше по-приемливо от „на имунната дефициенция“ и понеже по телевизията казах СПИН, така се възприе в България, а приятели с основание ми се скараха, че чутурата ми не разбира от атомна физика – спин било някакво въртене на електроните около собствените им оси.

Зевзеците разправят, че попът се оплакал на своя приятел равина: „Раби, някой ми открадна колелото. Как да го позная кой е тоя поганец? Не мога да подложа всичките енориаши на детектора на лъжата.“ Равинът казал: „Гледай кой от твоето паство ще сведе гузно глава, когато кажеш със страшен глас: – Гняв божи томува, който престъпил деветата божа заповед Не кради. – Но тя е номер 10 в моята библия, номер 9 е „Не прелюбодействай“. Ау, забравил съм си велосипеда под къщата на вдовичката, на която нощес давах християнска утеха.“

Дали такива шегички са остроумие или простащина, дали простеят карикатурите на „Шарли ебдо“, е отделен въпрос; ние не убиваме присмехулници, а Хасан коли, разстрелва, убива. Президентът на САЩ Обама каза : Аз съм Чарли, но на CNN и другите медии беше „препоръчано“ да не публикуват опасните карикатури. Triste et ridicule, NY Daily News censure une caricature de Charlie-hebdo. Такава е трансатлантическата солидарност в „свободния свят“. Само Бойко Борисов е свободен да казва, че арабски тероризъм не ни заплашва, щото у нас на всяко кьоше има дюнер, а после – че не бива да подценяваме тази опасност. Българки и българи гласуват за Борисов, понеже са овчици и овни от неговото паство. Той е властелинът на електората, националното радио е властелинът на ефира, Толкин написа фентъзито „Властелинът на пръстените“. Не фантазирайте, че светът е какъвто ни го показват медиите. Пред US посолството само Волен Сидеров се репчи за годишнината от смъртта на 2500 софиянци, софиянки и софиянчета в US бомбардировките. Ау, една радиоговорителка току-що каза „бомбаНдировките“. Това да му е кусурът на „повелителя на ефира“, хаирлия да му е годишнината, мегаконцертът му да не е като онова с 500-те пиана на Гершуин. По-малкото е повече, казват японците и правят икебана само с едно цвете. Масовки? Благодаря. Онзи ден беше световен ден на „благодарято“. Японците са много учтиви, но нямат дума за „благодаря“. Те казват „домо аригато“. Взели думата „аригато“ от португалците и забравили да им я върнат. Пък ние си имаме хубавата дума благодаря, но избягваме да я употребяваме, щото сме японците на Балканите. Брей, колко отдавна започнала глобализацията!

http://www.segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *