24/04/2024

Учени: Земята най-малко два пъти е оставала без атмосфера

Статия, публикувана на официалния новинарски сайт на Масачузетския технологичен институт съобщава, че от създаването си – за около 4,5 милиарда години, нашата планета вероятно най-малко два пъти е губила своята атмосфера.

С други думи атмосферата на Земята днес изобщо не е такава, каквато е била в първите дни от съществуването си.

Дълго време учените се опитват да разберат защо в историята на Земята са се случвали толкова колосални и драматични промени.

И според изследване на учени от Масачузетския технологичен институт много честите космически бомбардировки може да са били основната причина за тези промени.

В публикуваната статия учените съобщават, че анализирайки голямо количество материали те са стигнали до извода, че добрата ни стара планета е губила своята примитивна  атмосфера в резултат на бомбардировките на десетки хиляди астероиди.

Това е станало в същия период, когато се е формирал естественият спътник на Земята – Луната.

Някои учени смятат, че за да може Земята да загуби почти цялата си първична атмосфера тя е трябвало да се сблъска с  космическото тяло с размерите на Марс.

Но ако наистина е имало нещо такова в историята на Земята, върху нейната повърхност определено трябва да са  останали някакви “белези”.

Отказвайки се от тази теория, учените от MIT твърдят, че Земята е бомбардирана с десетки хиляди астероиди,  размерите на които често са достигали до 25 километра в диаметър.

При падането им се издигали гигантски по обем газови облаци. В резултат се е натрупал толкова много газ, че тези облаци буквално са изтласкали атмосферата на планетата ни в космоса.

Учените смятат че, независимо че на мнозина тази теория за събитията може да изглежда безумна, това наистина може да се е случило.

Учените подчертават, че според информацията, която е събрана и анализирана, сблъсъците с космически скали са били чести събития в Слънчевата система преди милиарди години. На практика тя е била  запълнена с тях. Изследователите имат дори хипотеза, че в резултат на подобни сценарии може да са загубили своята атмосфера Венера и Марс.

Учените предполагат, че в резултат на бомбардировките на планетата са се появили нови газове, което от своя страна е направило възможно възникването на живота на Земята.

http://bg.checkonline4you.com/zemyata-dva-pati-napalno-e-ostavala-bez-atmosfera/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *