29/03/2024

Рентгенов телескоп на НАСА направи уникални снимки на Слънцето

Ядреният спекроскопичен телескоп на НАСА – NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array), предназначен за изучаване на черни дупки и други обекти във Вселената далече от нашата Слънчева система, обърна визьора си и направи уникални кадри на Слънцето, съобщава американското космическо ведомство.

За първи път телескопът успя да направи детайлно изображение на нашето светило – приборът е най-чувствителният към високата енергия на рентгеновото излъчване от досега съществуващите.

На учените, изследващи Слънцето, за първи път им хрумна, че могат да използват NuStar за изучаване на нашата звезда, преди около седем години – още на етапа на конструирането на прибора. Телескопът беше изстрелян в Космоса през 2012 г. Както разказва член от екипа на NuStar от Калифорнийския университет в Санта Круз Дейвид Смит той споделил идеята си с Фиона Харисън от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена и тя изпаднала във възторг от нея.

„Отначало си помислих, че идеята да използваме NuStar за изучаване на Слънцето е налудничава“, признава Харисън. “ Ние имаме най-чувствителния към високите рентгенови излъчвания телескоп от някога проектираните. Предназначен е за изучаване на дълбоката Вселена. И той да разглежда нещо в нашия заден двор?“, разказва за съмненията си професорът. Но Смит в крайна сметка убедил Харисън, че слабите рентгенови изригвания на Слънцето, предсказани от теоретиците, могат да се видят само с помощта на NuStar.

В същото време други телескопи като „Чандра“ не могат да наблюдават Слънцето без риск от повреда на детекторите. При NuStar не съществува такава опасност. Освен това този прибор има потенциал да засече и хипотетични наноизригвания – умалени копия на гигантските изригвания на Слънцето.

Ако наноизригванията съществуват ще може да се обяснят процесите във външните слоеве на слънчевата корона, а също така да се даде отговор на въпроса защо температурата в короната на Слънцето е с около 300 градуса по-гореща, отколкото повърхността на самата ни звезда – това противоречи на законите на термодинамиката. Теорията за наноизригванията обяснява явлението с това, че подобни изригвания загряват короната до 1-3 милиона градуса. Но досега не беше регистрирано нито едно наноизригване.

NuStar е първият космически телескоп в строго рентгенов диапазон, работещ на принципа на движещото се отражение. Той бе изведен в околоземна орбита на 13 юни 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *