20/04/2024

Норвежки изтребител F-16 на косъм от сблъсък с руски МиГ (видео)

„Какъв дявол!“, възкликнал норвежки пилот на изтребител, когато буквално пред носа на неговия F-16 прелетял руски МиГ-31. Този инцидент е записан на видео и става пореден пример за това как рискуват летците от норвежката изтребителна авиация, изпълнявайки задачи за бързо реагиране по охраната на обширното крайбрежие на своята страна.

През последните месеци Русия увеличи своята военна активност и на западните армии постоянно им се налага да вдигат по тревога своите самолети за прехващане на руски машини, прелитащи близко до въздушното им пространство.

Официалният представител на въоръжените сили на Норвегия Бриняр Стордал (Brynjar Stordal) съобщи по електронната поща, че засега не е ясно “ грешка на руския пилот ли е причина за този инцидент или това е била преднамерена маневра“. Ръководството на норвежкото военно ведомство отказва да съобщи кога точно е станал инцидентът.

НАТО отбелязва, че броят на прехванатите от Северноатлантическия алианс руски военни самолети изтребители рязко се е увеличил в сравнение с миналата година. А решението на Норвегия да публикува записа от този инцидент е нов пример за това с какви големи рискове са свързани много от тези полети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *