24/04/2024

Папа Франциск: Европа е баба – изостанала и уморена

„Забелязвам самотата в Европа, особено сред възрастните хора. Тя съществува у младите без работа, сред бедните, в замъглените погледи на мигрантите. Самотата се изостря от икономическата криза“, каза папата.

Главата на римокатолическата църква папа Франциск посети Европарламента в Страсбург. 4-часовата визита е най-кратката на папа в чужбина.

В чест на папата до официалния флаг на ЕС беше издигнато и знамето на Ватикана, предаде БНР.

Това е едва втората визита на папа Франциск в европейска страна. От избирането си досега той е посетил само Албания, заради което понякога е обект на критики, че пренебрегва Европа.

Светият отец бе посрещнат и изпратен на крака и с ръкопляскания от цялата пленарна зала. В основата на 30-минутното си слово, произнесено от тържествената трибуна, той постави човешкото достойнство, съобщи БТА.

„Дошъл е часът да създадем Европа, която се върти не около икономиката, а около човека. Вече не съществуват блокове, които да се борят помежду си и които разделяха Европа на две. Светът става все по-взаимосвързан и все по-малко евроцентричен. Понякога светът гледа Европа от разстояние и с подозрение“, заяви той.

Според него няма достойнство без възможност да изразиш своята мисъл, без свободата на религия, няма достойнство при прояви на дискриминация и насилие, при крайна бедност, при безработица.

Светият отец добави, че има тенденция към все по-широко искане на лични права, които не отчитат обществените интереси. Налагат се правата на единия, без да се отчитат правата на другия. Ако правото на всеки от нас не е съобразено с постигането на добро, ще се стигне до сблъсъци и насилие, заяви той.

„Забелязвам самотата в Европа, особено сред възрастните хора. Тя съществува у младите без работа, сред бедните, в замъглените погледи на мигрантите. Самотата се изостря от икономическата криза. Напоследък остава впечатлението, че Европа е баба, изостанала и изморена“, каза още папата.

И подчерта, че богатството е безразлично към останалия свят, особено към бедните. Той добави, че в политиката все по-често се говори за политически и икономически въпроси, а не за човека, сведен до болтче в механизъм, което трябва само да бъде използвано и изхвърлено, щом вече не потребно. Това важи особено за възрастните хора и за децата, унищожени още преди да се родят, отбеляза Франциск.

По думите се създава култура на потребление и захвърляне и трябва да признаем колко скъп е човешкият живот, даден ни като безплатен дар, който не може да бъде обменян в търговия.

„Европа трябва да живее в мир, да твори, да зачита правата и да знае какви са задълженията й. Европа може да загуби своята душа, ако не отчита духовното. Трябва да поставим в центъра човешкото същество, иначе може да попаднем под ръководството на моди“, категоричен бе Светият отец.

Той заяви още, че всеки има отговорност да опазва мирозданието, с което Господ ни е дарил, че можем да използваме природата за добро, да се грижим за нея, но не сме нейни господари. По думите му се водим от повърхностното си желание да притежаваме и манипулираме.

„Не може милиони хора по света да умират от глад, докато тонове храна биват изхвърляни всеки ден от нашата трапеза“, каза Светият отец.

Той коментира и ситуацията около държавите на Балканите, като заяви, че влизането им в ЕС може да отговори на очакванията за постигането на мир.

Председателят на ЕП Мартин Шулц пък заяви, че за последно глава на Римокатолическата църква – папа Йоан Павел Втори, е говорил пред евродепутатите в Страсбург преди 26 години, на 11 октомври 1988 г.

„Евродепутатите представляват половин милиард граждани и разнообразието на континента. Кризата има драматични последици и отне доверието в институциите. Това, което правят европейските институциите и Църквата, е общо дело за солидарност и мир“, добави Шулц.

В Страсбург папа Франциск бе гост и в Съвета на Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *