20/04/2024

Шеф на Google скочи от рекордните 41 хил. метра, преодоля звуковата бариера (снимки)

1 кЕдин от ръководителите на компанията Google – Алън Юстас, извърши скок от шеметните 41 хиляди метра – връхната граница на стратосферата. С това той подобри рекорда на австриеца Феликс Баумгартнер.

57 -годишният Юстас, който в Google е на длъжност старши вицепрезидент по въпросите на науката, се издигна със специален аеростат и скафандър във връхните слоеве над атмосферата над Розуел, Ню Мексико за два и половина часа. Прекара там около половин час, след което скочи надолу. Розуел е същото това легендарно градче, в което през 1947 г. се разбива НЛО с три извънземни същества в летателния апарат – вижте подробности с видео тук.

След 90 секунди свободно падане Юстас преминал през звуковата бариера, съобщава сайтът на аеронавта.
Около пет минути Юстас е бил в свободен полет, след което на височина около 9000 метра той отваря парашута и по-късно се приземява меко.

Предишният подобен рекорд бе поставен през 2012 г. от Феликс Баумгартнер – тогава той скочи от височина 38,969 метра.
Скокът бе част от проекта на корпорацията Paragon Space Development, чиято цел е да изучава стратосферата на височина по-голяма от 30 хиляди метра.

Юстас, който е пилот и парашутист, планирал този скок в продължение на няколко години.

По думите на кореспондента на Би Би Си в Лос Анджелис Дейвид Уилис Юстас е реализирал своя проект без помощта на спонсори и със значително по-малко фанфари, отколкото Баумгартнер, чийто скок преди две години се излъчваше в интернет.

„Беше поразително“, казва Юстас пред вестник New York Times. „Беше прекрасно. Можете да видите тъмнотата на Космоса и различните слоеве на атмосферата, които преди никога не бях виждал“, коментира той.
Юстас обяснява пред изданието, че не е чул и не е почувствал удар, когато е преминал над скоростта на звука, макар ударната звукова вълна да са чули наблюдателите на Земята на този удивителен скок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *