29/03/2024

Парламентът под обсада от кюстендилци заради натрапения им Бат Сали

Два протеста посрещнаха депутатите пред НС в първия им работен ден – срещу Бат Сали от ДПС и Ана Баракова от ББЦ.

Преди това шествие блокира центъра на София. За да протестират срещу влизането на Александър Методиев от ДПС в парламента жители на община Кюстендил с десет автобуса пристигнаха тази сутрин в столицата, други дойдоха със собствен транспорт.

Шествието започна малко след 11 часа от площад „Македония“. След това събралите се стотици хора – по някои данни близо 1000 души, блокираха за кратко движението на бул. „Христо Ботев” , а после се отправиха към централата на ДПС на бул. „Александър Стамболийски“. Там протестиращите скандираха срещу отказа на партията да оттегли Бат Сали от парламента, предадоха „Фокус“ и bTV.

По-късно шествието се отправи и стигна до Народното събрание, където ще бъде внесено искане за промяна на избирателната система, изключваща налагането на депутати с незначителен брой гласове.

Протестиращите първо блокираха бул. „Цар Освободител“, а след това ул. „15- ти ноември”, която се намира до НС, и площада пред храм-паметника „Александър Невски“. Те заявиха, че целта на блокадата е да не допуснат Бат Сали да положи клетва.

Той обаче успя да влезе покрай протестиращите, които развяваха българското знаме и лозунги: „Бат Сали ни тури и Кюстендилския мир разтури”, „Не на Бат Сали! Не на подмяната!“, „Мандат да е, аванта да е“, „Който лъже и краде, депутат ще е“, „ Мая, ти ни лъжеш най-добре”.

След това те постепенно започнаха да се разотиват.
Мнение:

На протеста присъства и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.
Той заяви, че ще внесе декларация с исканията на протестиращите в НС – промяна в избирателната система в рамките на три месеца и управниците да могат да бъдат сваляни от постовете им, в случай, че не вършат своята работа.
Кметът подчерта, че в подписката срещу Методиев са се включили над 40 000 души.

Заради протеста от 8 часа до приключването на парламентарното заседание се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието на пл. ”Народно събрание”, обявиха от Столична община.

Протест отново се проведе и в Дупница. Той започна в 12 ч. от площад „Демокрация“ и стигна до главния път Е-79, който беше блокиран от около 300 души. Хората развяха плакати „Дупница няма да бъде градът на Бат Сали” и „От ДПС могат и магаре да изберат”.

Първи пред блокадата спряха няколко автобуса с гръцки туристи, предаде БГНЕС. Те слязоха от автобусите, снимаха се за спомен и започнаха да раздават ракия за сгряване на протестиращите. Блокадата продължи близо 20-ина минути. През това време и в двете посоки се образуваха колони от автомобили.

Междувременно малко преди 14 часа, за когато бе обявен стартът на първото парламентарно заседание, пред НС се събраха и членове и симпатизанти на „България без цензура“, които протестират срещу избора на пловдивската учителка Анна Баракова. Тя стана депутат благодарение на феномена 13/13 – съвпадението между нейния номер в листата и този на партийната бюлетина.

Протестът не е организиран централно от ББЦ, а от пловдивската структура, заяви пред Нова телевизия председателят на ПГ Светлин Танчев. Според него пловдивчани недоволстват заради нейната постъпка – Баракова беше призована да се откаже от депутатското място, но отказа с мотива, че е била заплашвана. Затова тя се отцепи от ББЦ още преди да влезе в НС.

Пред парламента дойдоха да протестирт и вложители в КТБ, както и хора, които се обявиха срещу цялата политическа система. Те осивиркаха президента и всички политици, които влязоха в сградата.

Двама от протестиращите се опитаха да влязат в Народното събрание, но бяха спряни от полицаите.

http://dnes.dir.bg/news

Снимката е на Bulphoto

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *