29/03/2024

ДС може да си направи парламентарна група с депутатите – агенти

3Структурите на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Българската армия може да сформират парламентарна група в 43-то Народно събрание.

Това показват данните, които Комисията по досиетата разпространи преди предрочните парламентарни избори. Кандидат-депутатите с картончета в листите на всички 25 партии и коалиции, които участваха в изборите, бяха общо 98.

Предварителното разпределение на мандатите в новия парламент показва, че 11 от новоизбраните депутати имат съпричастност към тайните служби преди 1989 г. Парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС ще имат по трима сътрудници на ДС. По двама представители, с агентурно минало ще имат групите на БСП и Патриотичен фронт – НФСБ-ВМРО. Един депутат от „Атака“ също е с агентурно минало.

Без представители на бившите служби са групите на Реформаторския блок, България без цензура и АБВ, като не трябва да забравяме картончето на лидера на АБВ – президента Първанов, подвизавал се в службите като Гоце.

Единственият с картонче в листата на РБ си направи самоотвод още преди изборите, а кандидат-депутатите на ББЦ и АБВ с агентурно минало, са били назад в листите и не са успели да станат депутати.

Публикуваме списък на новите парламентаристи, които имат съпричастност към бившата ДС и РУМНО, според справка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия:

      ГЕРБ

Любомир Димитров Христов – избран от Шумен

Румен Иванов Иванов – избран от Добрич

Стефан Иванов Дедев – избран от Пловдив

       БСП

Румен Василев Гечев – избран от Плевен

Таско Михайлов Ерменков – избран от Сливен

        ДПС

Янко Александров Янков – избран от Сливен

Рамадан Байрам Аталай – избран от Силистра

Лютви Ахмед Местан – избран от Кърджали

   Патриотичен фронт – НФСБ-ВМРО

Красимир Дончев Каракачанов – избран от София

Велизар Пенков Енчев – избран от София-област

        Атака

Станислав Тодоров Станилов – избран от Пазарджик.

http://temadaily.bg/publication

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *