29/03/2024

Албания изгони ЧЕЗ, енергото отново е 100 % държавна собственост

Албанската държава окончателно си възстанови собствеността върху електроразпределителното дружество в страната, което беше приватизирано преди години от ЧЕЗ.

Така Албания вече притежава 100% от акциите на дружеството, след като през месец юни правителството в Тирана и чешката компания подписаха споразумение.

През 2009 година ЧЕЗ закупи 76 на сто от акциите от тогавашното държавно дружество за 102 млн.евро. През месец януари 2013 година държавният енергиен регулатор в Тирана отне лиценза на ЧЕЗ поради „липсата на инвестиции в енергийната система и невъзможността да гарантира снабдяването с ток“. След това решение ЧЕЗ заведе дело в Международния арбитражен съд. Още в самото начало при влизането на албанския пазар ЧЕЗ се оплакваше от огромните кражби на ток и загубата на електричество поради лошата мрежа.

Новото правителство на социалистите начело с премиера Еди Рама през юни месец постигна извънсъдебно споразумение с ЧЕЗ и така бе прекратена процедурата в Международния арбитраж. Властите в Тирана се съгласиха да заплатят 95 млн. евро обезщетение на ЧЕЗ и по този начин си възстановиха на сто процента собствеността на дружеството. Изплащането ще стане на няколко вноски до 2018 година.

„Постигнатото споразумение ще ни даде възможност да започнем реформи в енергоразпределителната мрежа и да започнем инвестиции. Това ще доведе до по-качествена услуга за крайните потребители“, съобщиха от албанското министерство на енергетиката и промишлеността.

http://pressadaily.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *