29/03/2024

Този път някой ще го удари ток! Смъртоносно!

През юли 2012 г. ДКЕВР позволи вместо исканото от енергодружествата 10-процентово увеличение на тока – 13%. Тогава нашият сайт коментира това решение с текст, озаглавен „Ще се пържите в ада! Рано или късно!“ – вижте тук. На върха на тогавашното  спокойно лято предупреждението ни изглеждаше на пръв поглед пресилено.

Но се пържиха. Спомнете си гневът, който изригна и заля цялата страната през зимата. Спомнете си вандалските нападения над офиси на ЕРП-та. И този гняв не стихна, докато през февруари не падна правителството на Бойко Борисов.

Нека подчертаем: изригна волски търпеливият и апатичен български народ.
Беше очевадно, че ще стане така, само не и за тези, които продължават и сега да си мислят, че могат безнаказано да съдират по десет кожи от човек.

Всички тези увеличения от години обгрижват ласкаво и съвсем не безкористно доброто финансово здраве на енергодружествата. Грижат се да текат постоянно привилегированите печалби на произвеждащите ток от възобновяеми източници по силата на нарочно гласувани за целта закони. Вадят хиляди пропагандни аргументи за това, показват сравнителни таблици с цени електроенергията у нас и по Европа-та. Но никога не показват сравнителна таблица с доходите на хората в съответните държави и на българина.

Така че явно е дошло времето да се създаде една нова и действаща ефективно като енергийния регулатор комисия –  ДКСВБ (ДЪРЖАВЕН КОМИТЕТ ЗА СПАСЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРИНА). Защото у нас всички имат права – кокошки, крави, свине, диви птици, не и човекът. Грешка! Има права – да си плаща сметките и да си мълчи. Да го съдят, когато не си плаща – и да си мълчи! Да си продаде и бащинията, за да си плаща сметките с безбожно натрупаните от частни съдебни изпълнители лихви. И да мълчи.

Каква гавра и пладнешка кражба на народни пари са енергийните помощи: вместо да се увеличат доходите на хората, че да си плащат спокойно тока и отоплението,  освен гювеча с увеличените цени, държавата отделя от данъците – тоест от залъка ни, за да отпуска енергийни помощи. Те директно отиват у монополистите или у дървената мафия. Тоест – още едно сигурно перо приходи от държавни пари за частния сектор.

Сега пак ни играят позната гнусна пиеса за „добрата и лошата новина”. Искат 18 на сто увеличение на тока, идват избори, значи ще им се отпуснат САМО около 10 %. Или пък може да ни изненадат както през 2012 г. – монополистите тогава поискаха 10 % увеличение, пък комисарите от ДЪРЖАВНИЯ регулатор им дадоха 13 % на горките закъсали енергодружества, които никога не са излизали през годините на загуба. И сега за по лесно пресмятане увеличението на тока от 1 октомври да е с 20 %?

Този път някой ще го удари ток! Смъртоносно!

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *