20/04/2024

Сноудън: Слъчневи изригвания ще убият милиони хора, пет бури ще има през септември

Слънчеви изригвания ще убият милиони хора по света, прогнозират сценарии на НАСА, цитирани от документите, разкрити от бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън.
Серията слънчеви експлозии били наречени с кодовото название “Килшот” (от англ. “убийствен изстрел”).

Според разкритите документи в американската космическа агенция още преди 14 години знаели, че природните катаклизми са неизбежни и ще загинат милиони хора, съобщава сайтът mkd-news, цитиран от „24 часа“.

Били възложени няколко проекта на НАСА, които доказали, че ужасяващи слънчеви експлозии ще предизвикат срив на електрониката, ще настъпи недостиг на вода и храна, а достъп до природните ресурси ще имат само държавите от елита.

Същевременно двойно слънчево изригване достигна до Земята, съобщи НАСА. Изригванията били от едно и също място на Слънцето и станали на 7 и 10 септември.

НАСА успокои, че слънчевите частици няма да пробият атмосферата и не могат да наранят хората. Били обаче достатъчно силни да повлияят на горните слоеве на атмосферата, където са разположени комуникационни спътници и преминават джипиес, радио- и други сигнали.

От метеорологичната служба на САЩ предупредиха комуникационните и енергийните компании да следят за частиците.

Няколко силни магнитни бури се очакват през този месец септември. Специалисти на хелиогеофизическата служба на Института за приложна геофизика на Русия са регистрирали продължително слънчево изригване.

То е било съпроводено с изхвърляне на коронална маса, с радиоизбухване от II спектрален тип и радиоизлъчване в широкия диапазон на честотите, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Учените прогнозират висока слънчева активност през следващите дни – на 13, 14, 15, 17 и 27 септември.

Днес геомагнитното поле на Земята е спокойно с отделни неустойчиви периоди.

Възможно е обаче в отделни часове на деня да има изхвърляне на поток от протони към нашата планета, смущения в радиационната обстановка, сривове в късовълновата радиовръзка.

При силни магнитни бури е повишен рискът за хората, страдащи от сърдечносъдови болести. Стресът, злоупотребата с алкохол, пренапрежението могат да влошат допълнително здравето.

Особено внимателни трябва да са хората с електрокардиостимулатори.

Хората, които са с повишена чувствителност към подобни явления, могат да получат мигрени, обостряне на заболявания на костите и на съдовите болести.

http://dnes.dir.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *