29/03/2024

Боливия призна със специален закон, че Земята има права!

След Бутан, още една добра новина за любимата ни природа. Този път идва от Боливия. Президентът на страната Ево Моралес е подписал “Закон за Майката Земя”, който декларира, че Земята също има права.

Преди това земеделският министър на Бутан Пема Гямчо, обяви че е взето решение в хималайската държава да се забрани използването на вредни торове и химикали в земеделието. В изявлението си миенистърът се позовава на будизма, който изисква да се живее в хармония с природата и затова  кралството ще се развива изцяло като зелена икономика.

Заради будизма или не, това решение превръща Бутан в първата биоземеделска държава в света!

Всъщност, за по-запознатите с житието и битието на малката хималайска страна, подобни нормативи не са за учудване. В кралството е забранено пушенето и търговията с тютюн (!), забранено е за коли в четвъртък, има дори забрана, свързана с телевизията. В Бутан има Брутно Национално Щастие, вместо Брутен Вътрешен Продукт.

Обявяването на новия закон в защита на Майката Земя в Боливия е било по време на емоционална церемония в Palacio Quemado Tawantinsuyu.

Законът определя Земята като  “… динамична система,  формирана от  неделима общност от всички жизнени системи и живи същества, които са взаимосвързани, взаимозависими и взаимно допълващи се, които споделят обща съдба“, добавяйки, че Майката Земя се смята за свещена в мирогледа на местните народи и нации.

Бел. на www.snaiper-bg.net: А ние високомерно изписваме с малки букви и Земя, и Космос и Вселена! Фукливо, тъпо и разрушително същество е човекът. За съжаление. Където и да сте – огледайте се и ще получите отчайващи доказателства за това твърдение!

http://biozemedelie.com/normativi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *