20/04/2024

Няма разумно обяснение за забавената оставка на Орешарски

Ако Сергей Станишев бъде бъде излъчен за еврокомисар ще се стигне до нагнетяване на напрежение в обществото, по-сериозно дори и от това, което предизвика скандалното назначаване на Пеевски за ръководител на ДАНС.

Такова заяви в интервю лидерът на АБВ Георги Първанов.

„Няма разумно обяснение за това, че оставката на кабинета „Орешарски“ е отложена за края на юли. Явно пред управляващите има нерешени въпроси. Tе, образно казано, се опитват да играят като в белота за „последно десет“, каза още Георги Първанов.

Според него, към непубличните мотиви за отлагане на оставката на правителството вероятно принадлежи и решението за изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ от „Уестинг хаус“. Ако такава процедура бъде предприета, България ще приеме строежа на реактор два пъти по-скъп от този в Белeне, предупреди той.
В отговор на журналистически въпрос, Георги Първанов коментира ситуацията около БСП. По думите му, социалистическата партия е изправена пред необходимостта от неизбежна нужда от промяна във върха на своето ръководство.

„За лидер на левицата трябва да бъде избран диалогичен, разумен политик, с добра организационна култура. В противен случай, левицата може да се впусне в поредица от експерименти и негативни сценарии, нещо което преди време се случи на СДС и доведе до срив в тази партия“, посочи Първанов в ефира на радио К2.

По отношение на тиражираните в медиите слухове, че Сергей Станишев може да бъде излъчен за еврокомисар, Първанов заяви, че ако това се случи, ще се стигне до нагнетяване на напрежение в обществото, по-сериозно дори и от това, което предизвика скандалното назначаване на Пеевски за ръководител на ДАНС. Ако правителството номинира Станишев за еврокомисар, левицата ще загуби следващите избори още по-катастрофално, предупреди той.

В заключение лидерът на АБВ коментира и близките перспективи пред ръководената от него формация. По думите му, Алтернатива за българско възраждане има сериозен капацитет за участие в следващото Народно събрание. „Целта ни е да станем непреодолим фактор при вземането на решения в следващия парламент“, посочи той.

Според Първанов, най-правилната формула за управлението на страната в настоящия момент е тази на максималното съгласие между различните политически сили. „Само така следващият кабинет ще може да се ползва с доверието на хората и да проведе някои непопулярни, но необходими, мерки за стабилизиране на държавата“, категоричен бе той.

http://temadaily.bg

Снимката е на Темаdaily

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *