29/03/2024

Доходите на 80% от българите не им позволяват нормално съществуване

Издръжката на лице от четиричленно българско домакинство за юни е била 559.95 лева. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков, който представи редовния тримесечен отчет на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на тема „Издръжката на живота“. В пресконференцията участва и изследователят от института Виолета Иванова.

Общите необходими средства за издръжка на едно четиричленно семейство са 2240 лв., като спрямо март размерът на необходимите средства е намалял с 0.6%, а спрямо юни миналата година с 0.7%. Ненков посочи, че основната причина за това е ниската инфлация от последните месеци.

По думите му обаче този процес се очаква да бъде преустановен от юли нататък. Той се аргументира с факта, че от началото на този месец са поскъпнали цените на тока и парното. В същото време поради тежките климатични условия една част от реколтата няма да може да бъде прибрана, което според Ненков ще увеличи цените на плодовете и зеленчуците.

Той посочи, че 80% от домакинствата у нас живеят под нивото на необходимите средства за издръжка, посочени по-горе. Под официалния праг на бедност, който определя доход под 211 лв. на месец, са 23.3% от домакинствата.

Продължително безработните лица спрямо юни миналата година са нараснали с над 4 хил. души и вече представляват 58% от всички безработни.

Според изследването на ИССИ, което се позовава на данни от финансовата група „Уникредит“, с една средна работна заплата, която в България е в размер на 796 лв., може да купят 314 литра бензин. В Румъния тя може да купи около 390 литра бензин, а в Хърватия – 755 л.

В България средната работна заплата купува 430 литра мляко, в Румъния – 585 литра, в Полша – 1473 литра.

Бел. на www.snaiper-bg.net: Бедността и демографската катастрофа са най-големите проблеми на България. При това бедността е основната причина за демографския срив и за все по-ускореното топене на българския етнос.

Никоя политическа сила дори не имитира дейност за решаване на тези проблеми. А който си отвари устата веднага е обвинен в сиромахомилство. Не ги интересува този унизителен позор за нас – сравнителната статистика по-горе, която крадливите мафиоти на власт у нас наричат сиромахомилство. Нищо че не сравняват заплатата ни с тази на жителите на Лихтенщайн или Германия…

Обратното броене за България започна преди 25 години. След още толкова, че и по-малко време, ако никой сега не си мръдне пръста, просто за страната ни ще се говори в минало време.

А може би това е целта. Празно пространство обаче няма. Познайте от първия път кой ще бъде господар над територията ни. Не спирайте само до спонтанния и наистина верен отговор – циганите. Има и други варианти – все по-очевадни и все по-вероятни, и все по-ужасяващи.

http://news.ibox.bg

One thought on “Доходите на 80% от българите не им позволяват нормално съществуване

  1. Констатации и само констатации и толкова…Но само с констатации обикновения българин не може да живее нормално! И какъв е този праг на бедност- 211лв. при този скъп ток,вода и храна неща ,от който се нуждаеш всеки ден,да не говорим за лекарствата и стоматологичните услуги. Прага на бедността трябва да бъде поне 500лв на човек, но не би.Геноцидът се вихри над главите ни, българи и най лошото е, че не можем да го спрем…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *