28/03/2024

Китай проведе 105-дневен тест на бъдеща станция на Луната

В Китай бяха проводени успешни животоосигуряващи изпитания на бъдещата станция „Лунен дворец – 1”. Тестът бе извършен в условията на херметизация на модула в продължение на 105 дни, а в него участваха трима доброволци.

Комплексът „Лунен дворец -1” е разделен на стаи – 58 кв. м. са отредени за подготвяне на храната, 42 квадрата са битова стая с три места за спане, помещение с душ, трапезария, а също и помещение за утилизиране на отпадъците.

Тримата доброволци прекараха тези 105 дни в условията на затворена екосистема. Всичко това стана благодарение на регенеративните системи за осигуряване на модула.

В рамките на теста доброволците са яли продукти, които те вече били отгледали, пили са пречистена вода и са поддържали връзка със семействата си чрез интернет. Извършили и научно-технически експерименти.

Китайските учени към настоящия момент още не са се произнесли какви са шансовете за функциониране на този екомодел на Луната в условията на малка гравитация и висока радиация. Във тази връзка не се съобщава и за сроковете за изграждането на лунната станция.

One thought on “Китай проведе 105-дневен тест на бъдеща станция на Луната

  1. Предвид икономическата криза защо не вземат да адаптират тази система за работа при земни условия ; хем се самозадоволява , хем не ще кой-знае ккви ресурси!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *