18/04/2024

Белодробни и чревни вируси върлуват в страната

Дихателни и чревни вируси върлуват в страната. В Шумен, Русе и София-област повалените на легло са три пъти повече, отколкото са средните нива за страната.
За щастие респираторните заболявания минават за 2-3 дни, затова и много от хората не търсят лекар, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитиран от „Труд“.

По-тежко обаче протичат чревните инфекции, които са особено рискови за децата, тъй като обезводняването при тях е по-опасно.

От началото на годината ентероколити са отчетени при 6311 души, за същия период на м.г. са били 5916.

На този фон заради дъждовете се увеличава и популацията на кърлежите.

Това означава, че ни очакват и все повече пострадали от пренасяните от тях заболявания, каза д-р Кунчев.

Регистрираните случаи на лаймска болест, предавана от паразита, са 109 от началото на годината (огромната част от тях са установени в последните седмици), а за същия период на 2013-а са били едва 63.

Да не забравяме, че българските кърлежи са двойно по-заразни в сравнение с „роднините“ си от западните и северните държави на Стария континент. Обяснението е, че България се намира в южната част на Европа. А зоните в региона са подходящи за развитието на кърлежи, в нашите площи са концентрирани много повече болестотворни микроорганизми, чиито преносители стават кърлежите, оттам и неприятният коктейл болести, с които могат да ни заразят.

http://dnes.dir.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *