20/04/2024

Роботи на пловдивския ТУ “превземат” Хемус 2014 по суша и по въздух

Пловдивският филиал на Техническия университет ще участва на военното изложение “Хемус” с 10 робота, предназначени за специални операции по въдух и по суша.

“Не изключвам възможността нашите роботи да могат да служат и за военни цели,  те наистина имат много по-големи възможности. Нашата задача е да ги изучим, обучим и контролираме , преди да се осъществи пазарната им реализация” –  коментира доц. Димо Зафиров от катедра “Транспортна и авиационна техника и технологии”.

Авиороботите, представени на Пловдивския панаир, засега правят следното – излитат самостоятелно, облитат определена територия и кацат самостоятелно без човешка намеса. Управлението е възложено на системите Ardu pilot и Picolo-2. Те могат да работят с вертикално и с хоризонтално летящи обекти. В Техническия университет – София, филиал Пловдив обаче двата автопилота са препрограмирани така, че да вършат последователно и двете дейности.

Екипът на доц. Димо Зафиров е създател на експоната – робот  “Авиационна платформа със съчлененото крило”. Предимството на тази необичайна конструкция е, че е маневрена и издържа на свръхнатоварвания – качества, които се ценят в армията. Силовата установка на робота се състои от електродвигател, задвижващ вентилатор в дюза, но при нужда много бързо може да се замени с реактивен двигател.

Вторият експонат отново е летяща роботизирана платформа от типа съчленено крило, но тя може да излита и каца вертикално, както и да осъществява автономен хоризонтален полет. Според доц. Зафиров в ТУ- София, филиал Пловдив, в случай на армейска заявка, роботът може да бъде подготвен за бойни действия за не повече от шест месеца.

Досега Техническият университет – София, филиал Пловдив е участвал във всички издания на военното изложение “Хемус”, но в съпътстващата програма – с доклади, разработки и научни съобщения. Сега на ВУЗ-а са предоставени от организаторите 12 квадратни метра изложбена част в палата №3 на панаира, където се представят роботи, клипове за изпитанията на възможностите им, както и програмите за управлението на роботите във въздуха и на земята.

Още девет робота – седем наземни и два хеликоптера – ще бъдат демонстрирани от учените от катедра “Системи за управление” на ТУ- София, филиал Пловдив. “Умните” машини са малки и почти незабележими. Те обаче имат съществени предимства – могат да бъдат управлявани от човека с жестове, казва проф. Андон Топалов – от катедра “Системи за управление”. Научните работници от катедрата акцентуват върху разработката на софтуер за роботите. Една от първите задачи на обучените в жестово управление летателни роботи е оглед отдолу на пукнатини по виадуктите на автомагистрала “Тракия”.

Наземните роботи – експонати на изложението Хемус са създадени в Студентския клуб по роботика към Техническия университет – София, филиал Пловдив, в който членуват 20 студенти. Задвижването на техните машини е верижно и колесно, а размерите на роботите са толкова малки, че могат да се поберат на дланта на една ръка.

Организаторите на изложението “Хемус” са насърчили представянето на тези малки роботи, защото съвременната военна концепция на Българската армия допуска, че всеки войник трябва да може да извади от раницата си малко роботче, което да огледа сградата или местността, без човекът да рискува живота си.

Засега студентският софтуер на тези роботи им позволява те сами да излязат от всеки лабиринт, както и да следват предварително начертан маршрут.

Автор на текста и снимките: Михаил Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *