19/04/2024

Залети пътища, свлачища и наводнени къщи след проливните дъждове

Проливните дъждове блокираха десетки пътища и наводниха хиляди домове в Западна България. Засега няма опасност от преливане на язовири.

Има няколко сигнала за наводнени къщи във Видинско. Наводнени са домове в Дреновец, Бела Рада и Ивановци. Екипи на видинската пожарна работят по всички сигнали, а в село Дреновец работи и общинският щаб за защита при бедствия, сили на пожарната и полицията.

Заради обилните валежи, най-вече през отминалото денонощие, нивото на язовирите и реките в област Благоевград е повишено. Към момента този факт не представлява опасност за жителите тъй като водните басейни имат достатъчно свободен обем. Но вече значително е увеличен обемът по поречията на Струма и Места, съобщиха властите в града.

Продължителните дъждове доведоха и до затварянето на някои пътища, както и до активизирането на свлачища.

Изключително тежко е положението в община Неделино след дъждовете през последните дни. Прекъснати са няколко пътя, има 13 новообразувани свлачища. Тежко е положението по направленията Долен Върли дол – Неделино, прекъснат е пътя между селата Кочани – Изгрев, невъзможно е преминавато на леки и товарни автомобили и по пътя Кочани – Раевица – Учурума и Долен Върли дол – Горен Върли дол.

От 10:00 часа временно е затворен за движение пътят Белоградчик – Орешец, поради нарушена пътна настилка от продължилните дъждове. Водачите трябва да използват алтернативи маршрути през селата на Белоградчик, казаха от МВР Видин.

Две свлачища са се активизирали в община Златоград, вследствие на дъждовете от последните дни, обяви кметът на Смолян Мирослав Янчев. Едното е преди село Ерма река, а другото е преди село Аламовци, като пътищата са проходими, но продължава отстраняването на земната маса, поясни той. Вчера е разчистено и свлачище, което е било по пътя за село Страшимир. Заради дъждовете е запушена  канализацията в Златоград, аварията се отстранява от екип на ВиК.

Кметът на Златоград допълни, че е повишено и нивото на язовир „Златоград”, но все още не прелива. Река Върбица, която минава през града, също е повишила новото си, но няма опасност за населението и туристите в града, каза още Мирослав Янчев.

Движението през прохода „Петрохан“ е затруднено, поради снеговалеж, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Поради обилни валежи реката в близост до третокласен път ІІІ-1024, в участъка Лопушански манастир – с. Меляне – Попов мост (кръстовище за с. Копиловци) е излязла от коритото си и е заляла три участъка от пътя с дълбочина от 20 см до 50 см, съобщиха от пресцентъра на АПИ. В момента се работи по възстановяване на дигата на реката. Препоръчва се водачите на МПС да се движат в участъка само при необходимост с повишено внимание и с високопроходими автомобили.

Продължават ремонтните дейности по магистрала „Тракия” на виадукта в района на Церово и кърпенето на отделни стари участъци. Движението е в едното платно. Все още не е ясен крайният срок за приключване на ремонта.

До 1 август е затвореното едното платно на магистрала „Хемус” при виадукт „ Бебреш” и тунел „Ечемишка”, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Двупосочното движение се осъществява в дясното платно по посока Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *