20/04/2024

Загадъчен обект се взриви над Русия (видео)

Необичайна експлозия в небето наблюдаваха едновременно жители на няколко селища от Мурманска област – Русия. Астрономите предполагат, че става дума за падане на метеорит.

Яркият взрив в син цвят е забелязан в небето в петък около 2 часа.Необичайното явление е заснето от жители на Мурманск, Апатит, Оленегорск, Умб и други селища на Колския полуостров, съобщава Интерфакс.

Астрономи побързаха да съобщят, че очевидците са видели падане космическо тяло от метеоритния поток Леониди – струпване на небесни тела, които преминават през орбитата на Земята през април. Тъй като размерът на метеоритите не е голям, те обикновено изгарят при навлизането си в атмосферата.

Тази увереност на учените обаче не се споделя от всички. „Засега не съм готов да кажа това метеорит ли е било или не, необходимо е да се събере още информация”, заяви ръководителят на мурманския филиал на общорусийското обединение „Космпоиск” /космотърсене/ Вадим Черноборов.

В Заполярието вече се подготвят да търсят останки от метеорита, който вероятно е в тундрата в околностите на Апатитско-Кировския район.

През ноември миналата година аналогично явление наблюдаваха жители на размирния сега полуостров Крим. Камерите за видеонаблюдение в Севастопол и Симферопол уловиха огнено кълбо, озарило небето. Учените тогава по същия начин успокоиха наплашените хора, че това е било метеорит от потока Леониди.

А споменът от огромния Челябинския метеорит, който се взриви на 15 февруари 2013 г. , при който бяха ранени 1500 човека и бяха нанесени щети върху много сгради, все още е жив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *