17/04/2024

Язовир преля, заля село във Видинско, проблемен водоем плаши Брусарци

Голяма приливна вълна наводни тази нощ видинското село Гюргич, след като е прелял общинският язовир край селото. Хората са евакуирани, няма пострадали. В селото нямаше ток, доставен е агрегат в един частен имот, където са настанени хората.

Разрушени са мостове и канализация. Кметът на селото Иван Петков заяви пред БНТ, че в съседни села също са пострадали от наводнението.

Кметът на Община Ружинци Венцислав Ванков каза пред Би Ти Ви, че в село Гюргич има екипи на Гражданска защита, а полицията помага на хората, сред които има възрастни хора и малки деца.

По думите на кмета стената на язовира е в добро състояние, а кранът, с който се регулира източването му, е нов. Бил е инспектиран от специална комисия, назначена от областния управител на Видин, която не е установила нередности. Предстои днес да бъде проверено дали има проблеми със съоръжението.

Венцислав Ванков информира за проблем и с друг язовир – при село Смирненски, община Брусарци, за който местни хора са подавали сигнали през последните дни. Кметът допълни, че вече е съобщил на кметицата на Брусарци и е подал сигнал на телефон 112 да предупредят Монтана, че идва много вода от Гюргич.

В съседното село Плешивец бурните води на река Лом са отнесли три автомобила, има една срутена къща, паднали дървета и електрически стълбове. Към момента няма затворени пътища в община Ружинци.

http://www.dnevnik.bg

Снимката е архивна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *