29/03/2024

У нас отдавна се отглеждат и си похапваме без да знаем ГМО

През 1999 г. българските земеделски производители произвеждат първата реколта с царевица, устойчива на хербициди. Повечето от царевицата е дадена за фураж на животните и по този начин е влязла и в хранителната верига.

Докато официалната позиция е, че България предприема само опити за ГМ царевица, каталогът за семена на Монсанто и Пионер още през 2000 година рекламира ГМ царевица. По информация на МЗХ издадените разрешения за ГМ царевицата през 1999 са за 130 000 дка, през 2000 – 190 000 дка, през 2001 – 64 000, през 2002 – 22 000, през 2003 – 21 195 дка.

Монсанто получава разрешение от Съвета за безопасна работа с генно изменени висши растения за тези широки полеви опити при условие, че продукцията се изнася от страната. Но много от производителите не знаят за това условие и я дават на своите животни или продават на “Амилум” – завода за нишесте и други царевични продукти в Разград.

Намалението на площите след 2000 година е поради скандала с белгийската фирма и невъзможността тя да реализира своята продукция, замърсена с ГМ царевица на Европейския пазар. От тогава Амилум е задължена да анализира в чужбина всяка своя партида за наличието на ГМО в своята продукция, което оскъпява твърде много нейните продукти.

През 1999 на 300 дка са произведени първите ГМ картофи, устойчиви на колорадски бръмбар. Няма данни колко са полевите опити със слънчоглед и тютюн. Още през 1997 акад. Атанасов (директор на АгроБиоинститута – новото име на Института по генно инженерство) и основен защитник на генното инженерство, обявява пред медиите, че в България тютюнът ще бъде комерсиализиран през 1998 година. В отговор големите купувачи на български тютюн Филип Морис, Бритиш Американ Тобакоу и Реетсма заплашват, че ще спрат да купуват тютюн ако страната произвежда ГМ тютюн.

Достъп до информацията за култивирането на ГМ растения от официалните източници е почти невъзможно да се получи. Но без информация цялата продукция в България е под съмнение. Очевидно урокът от историята с тютюна не е научен, както показа провалът с ГМ царевицата.

През пролетта на 2005 г. Българският парламент приема закон за ГМО.

 http://agroplovdiv.bg

One thought on “У нас отдавна се отглеждат и си похапваме без да знаем ГМО

  1. Процентите в храните са много ниски, защото лабораториите могат да изследват САМО до 2% ГМО в продукт. така са „настроени“ просто. на тях им трябва да хващат само границата за етикетиране, която сега е 0.9%. на практика, това означава, че ако пише, че пробата е с над 2%, това „над“ може да е 10, 20, 50, 80% ГМО и никой не знае колко точно. над 2% може да значи и 92%. просто машините мерят до 2% !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *