29/03/2024

Парашутист се размина на косъм с метеорит (видео)

Норвежки парашутист се размина на сантиметри от сблъсък с метеорит по време на скока, пише британският вестник „Телеграф“.

Парашутистът Андерс Хелструп се разминал със сигурна смърт, след като космическият камък профучал край него, докато скачал над Хедмарк, югоизточна Норвегия. Той споделя, че усетил, че се случва нещо около него, но не е разбрал какво точно. Едва когато гледал видео запис от скока разбрал, че става въпрос за профучаващ покрай него метероит.

Мъжът първоначално си помислил, че това е опаковката на парашута, но нещото било твърде голямо, за да е тя.

Най-интересното е, че метеоритът е забелязан много по-късно от пристигането му на Земята – скокът, за който става дума, е бил направен от скайдрайвъра още през 2012 г. Но метеоритът бил забелязан чак сега при повторно гледане на видеозаписа и това много удивило специалистите.

Впоследствие спеициалисти потвърдили, че по времето на скока е имало метеоритен дъжд.

Към проучването на видеото бил привлечен норвежкият физик Пол Бреке (Pal Brekke), който потвърдил, че на видеото е уловен именно фрагмент от метеорит. Пресмятайки скоростта и траекторията на това космическо парче учените се опитват да определят мястото му на падане. Но засега метеоритът не е открит тъй като следите от падането му вече са размити.

Вижте как парашутистът се разминава на сантиметри от метеорита. Към настоящия момент записът е гледан  над 1,2 милиона пъти. А както се вижда метеоритът си е сериозен камък, който лети с висока скорост и със сигурност доста нагрят от триенето в атмосферата.

Човекът наистина е извадил голям късмет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *