25/04/2024

Пълно лунно затъмнение ще наблюдаваме на 15 април

Пълно лунно затъмнение ще можем да наблюдаваме през следващата седмица. Над западното полукълбо то ще започне на 15 април в 4,53 ч по Гринуич. Луната изцяло ще се скрие в сянката на Земята. Тази фаза ще завърши в 8,24, а като цяло затъмнението ще приключи в 9,33 GMT.

Това затъмнение ще е първото от общо четири, които ще се случат през идващите 18 месеца. Следващите лунни затъмнения се очакват на 8 октомври тази година и на 4 април и 28 септември 2015 г.

Лунното затъмнeние през идващата седмица създава някои трудности за сондата на НАСА LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter  – Лунна изследователска сонда).  За зареждането на батериите на сондата е необходима слънчева светлина, но този космически апарат ще трябва да лети в тъмнина доста дълго по време на затъмнението в нощта на 14 срещу 15 април.

„Космическият апарат ще премине директно от лунната сянка в сянката на Земята, въртейки се по орбита по време на затъмнението, обяснява Ноа Петро (Noah Petro), научен сътрудник в програмата на LRO при Центъра за космически полети „Годард”. Ние взимаме мерки, за да мине всичко добре – ще следим космическия апарат няколко часа, когато той може да се вижда от Земята”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *