29/03/2024

Made in China: Защо Китай стана фабриката на планетата?

По каква причина всички високотехнологични предприятия в Европа и Америка  прехвърлят производствените си мощности в Китай? В същото време у дома тези компании предизвикват ужасна безработица, убивайки цели индустрии.

Този аутсорсинг* обикновено се  обяснява с икономии тъй като в Китай се плащат смешни заплати, в резултат на което продукцията е по-евтина.

Но всъщност какъв процент от цената на хай-тек джаджите заемат заплатите на работниците на  конвейера? Освен това не само в Китай заплатите са малки – у нас да не би да са високи?

Друга версия : китайците са много трудолюбиви и изпълнителни. Това също е невярно. Увредените от  комунистическата пропаганда китайци са рядко неизпълнителни  и ако искате да получите резултати, трябва да ги следите изкъсо. Ето защо качеството на продуктите с марка Made in China е ниско, то може да се подобри само със строг контрол.

Така че, защо   Китай ?

Ето защо: в производството на всеки съвременен високотехнологичен продукт, се използват редки земни метали. Най-малко 17 са те в айпада: в литиево- йонната батерия на таблетите се използва лантан, в страничните магнити за закрепване на смарт капака  – сплав с неодим, в полираното стъкло на екрана се използва церий.

А сега най-забавната част : Китай произвежда 95-97 % от всички редки земни елементи на Земята! И финалният акорд : Китай не позволява експортиране на редки земни елементи в чиста форма, а  само в готови продукти, произведени в Китай.

Вече имате обяснение за китайския монопол върху производството на високотехнологични продукти. Как светът е успял да допусне такова крещящо неравновесие в икономическите отношения – ум не го побира. Създава се впечатлението, че светът се е събудил едва днес: американската компания  Molycorp и австралийската Lynascorp решиха да  започнат  собствено производство на редки земни елементи едва в края на 2012 година.

Дори и ако успеят да създадат нещо, то едва ли ще  отговаря на производствените нужди – годишното потребление на редки метали е повече от 136 000 т . Така че съществуващият монопол устройва Китай.

Западът в обозримо бъдеще няма шанс да установи собствено производство на компютри, смартфони , таблети, музикални плейъри, GPS -навигатори , както и други високотехнологични „играчки“ у дома си, а всъщност и извън Китай.

Всичко това дава един съвсем нов поглед към това кой държи властта в световната икономика. Китай  много здраво е хванал целия свят за гърлото.

Бел. ред.: Не им изнася на мощните хай-тех компании не те, а някой друг да дърпа конците. Но какво прави всъщност Китай? Провежда една напълно разбираема протектионистична политика в защита на икономиката и населението си. Страните, които нямат петрол например обвиняват ли Саудитска Арабия в монополизъм или просто си плащат без да обсъждат, защото нямат собствено производство на горива.

А колкото до качеството – пазарът неизбежно ще ги принуди да го постигнат.

И още нещо – ние тук смятаме за голям град с население 100-200 хиляди души. Как се изхранва едно население от милиард и 200-300 милиона?. Някои от нас дори не могат да си представят толкова много хора, живеещи в една държава. А Китай се справя…Без протекционизъм едва ли щеше да успее – досега да са го ограбили и разорили сто пъти.

*Аутсорсинг – износ на производство, наричан по-често аутсорсинг (от английското outsourcing, което е съкращение от Outside Resource Using)

http://30dumi.eu/archives/76465

One thought on “Made in China: Защо Китай стана фабриката на планетата?

  1. В случай че престои нова световна война и тя засегне Европа, Америка, Близък Изток, Южна Азия и Африка, то континентален Китай и Източна Русия ще оцелеят. Цялото производство между Урал и Хималай ще продължи да съществува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *