16/04/2024

Канадски учени доказаха: Бедността води до оглупяване

Умствените способности на хората, които постоянно се занимават с това как да свържат двата края, падат с около 13 пункта IQ . Същият ефект имат и безсънните нощи. До такъв извод наскоро е достигнал екип от канадски учени от Университета на Британска Колумбия.

В доклад, публикуван в сп. Science, се казва, че способността на човек да мисли и да изгражда логични конструкции значително намалява заради изтощителната необходимост да се решават ежедневни проблеми от типа на: къде да намеря пари, за да платя сметките и как да изхраня семейството си.

Интелектуалният потенциал на тези хора е толкова фокусиран върху тесен кръг от проблеми, че просто не остава място за образование, разширяване на възможностите, рационално управление на времето и други стъпки, които биха могли да им помогнат да се измъкнат от бедността.

Ръководителят на изследването T. Джао обяснява, че бедността „изяжда“ толкова много енергия на ума, че у бедните хора просто не остават умствени способности, които те биха могли да насочат към други сфери на живота. Следователно – те вземат лоши решения, които не им позволяват да прекъснат порочния кръг на бедността.

http://30dumi.eu/archives/76155

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *