28/03/2024

Четири земетресения са регистрирани в България за няколко часа

Четири земни труса бяха регистрирани в България през последното денонощие. Нито един от тях не беше с голяма сила, но и нито един не може да се нарече слаб.

Земетресение с магнитуд 2,6 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Чирпан, съобщиха от Геофизичния институт на БАН.

Земният трус е усетен в 2:39 часа тази сутрин с епицентър югозападно от Чирпан, северозападно от Първомай, югоизточно от Поповица. Няма данни за пострадали и материални щети, пише БГНЕС.

Вчера бяха регистрирани три труса на територията на страната. Земетресение източно от Пловдив бе регистрирано в 19:02 часа на 19 април с епицентър на 161 км източно от София между Пловдив и Чирпан край Плодовитово и с огнище на 8 км дълбочина. Магнитудът бе 3,1 по скалата на Рихтер.

Два труса с магнитуд 2,0 и 2,5 бяха регистрирани на 33 км югоизточно от София в 12:42 ч. и 18:21 ч.

В района на Чирпан последното силно земетресение е регистрирано през 1928 г. с магнитуд от 7-ма степен по скалата на Рихтер. Тогава трусът е станал в една от най-опасните сеизмични зони в България – Пловдивско-Чирпанското (Маришко) земетръсно огнище.

society.actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *