28/03/2024

Брутално от ЦРУ

Уотърбординг, лишаване от сън, държане на затворниците в пълна тъмнина: бруталността на ЦРУ при разпити на предполагаеми терористи предизвика голямо възмущение. Сега на бял свят ще излязат части от таен доклад по темата.

При управлението на Джордж Буш-младши ЦРУ е използвало брутални методи по време на разпити на предполагаеми терористи. В четвъртък (03.04.) Комисията по разузнаването в американския Сенат реши най-после да публикува части от свой таен доклад по темата. В крайна сметка решението за публикуването на 500 страници от документа, чиято обща дължина е 6200 страници, бе прието с мнозинство, след като по въпроса години наред се водиха спорове.

Белият дом приветства предприетата от сенаторите стъпка. С встъпването си в длъжност през 2009-та година президентът Барак Обама сложи край на „суровите методи на разпит“ в рамките на антитерористичната борба. Самият той е за бързото публикуване на доклада, се чува от Белия дом.

“Американците не правят така“

„Докладът разкрива бруталност, която влиза в противоречие с нашите национални ценности“, подчерта председателката на Комисията по разузнаването Даян Файнстийн. „Американците не правят така (…) Това е позорно петно в американската история, което не би трябвало да се повтаря“, каза още тя. Докато обаче наистина се стигне до публикацията на документа, ще минат поне няколко седмици.

Навремето от ЦРУ официално заявиха, че са били използвани „сурови методи на разпит“. Критиците на тези методи обаче ги наричат директно „изтезания“. След атаките от 11 септември 2001 година, ЦРУ предприема арести и разпити на заподозрени в тероризъм по цял свят. Някои от методите на разпити като т.нар. „уотърбординг“ (симулиране на удавяне на подложения на разпит) са смятани за мъчения. При този метод лицето на разпитвания се покрива с кърпа и се залива с вода – така той има чувството, че се дави. Този вид действия са остро осъдени в доклада. От него става освен това ясно, че тези методи така и не са довели до постигането на пробив в борбата срещу тероризма.

След ударите от 11 септември споменатите изтезания се прилагат предимно в тайните затвори на ЦРУ – в Афганистан, Египет и Полша.

От ЦРУ твърдят, че с помощта на методите си на разпит са се сдобили с важни информации

И други истини ще излязат на бял свят

Частите от доклада, които предстои да бъдат публикувани, биха могли да извадят на бял свят и други факти. Позовавайки се на правителствени източници, „Вашингтон пост“ например пише, че американските тайни служби в продължение на десетилетия са прикривали бруталността, прилагана по време на разпити. Освен това ЦРУ съзнателно е надценявало значимостта на разпитването на предполагаеми терористи и потенциални заговорници.

От доклада става ясно, че от ЦРУ са твърдели, че с помощта на методите си на разпит са се сдобили с важни информации. „Дали това наистина е така? Отговорът е не. ЦРУ е разполагало още преди това с тези сведения“, казва един правителствен служител пред „Вашингтон пост“.

DW.DE

One thought on “Брутално от ЦРУ

  1. Това отдавна е известно. Вижте например книгата на Наоми Клайн „Шоковата доктрина“. Там е описана цялата история на разработването на тези методи за мъчение в психиатричната клинка МакГил през 50-те години. Там се правят опити с хора за подмяна на личността – изтриване на паметта и „записване“ на нова идентичност. Единствения резултат от тях е наръчника за водене на разпити – „Кубарк“ – по който се обучават агентите на ЦРУ. Така че американците по принцип правят така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *