24/04/2024

Авторите на плана „Ран-Ът“: Токсичната политическа среда през 90-те провали България

Масовото обедняване в България не се дължи на прословутия план „Ран-Ът”, а на това, че той всъщност никога не е бил приложен. Това обясниха в интервю за bTV авторите на плана – американските икономисти Ричард Ран и Роналд Ът.

Планът представляваше икономическа разработка за прехода на България към пазарна икономика, разработена по поръчка на правителството на Андрей Луканов. Представен и гласуван от Народното събрание през 1990 г., той предвиждаше валутна реформа, приватизация и освобождаване на цените. След това се зародиха конспиративни теории, според които в този план е било заложено стопяването чрез бедност и емиграция на населението на България до 5 млн. души. Говори се също, че съществува втора, скрита от българите, версия на „Ран-Ът“ с упътване към избрани бизнесмени и политици.

Ричард Ран посочи, че те са били предложили още през 1990 година въвеждане на валутен борд, защото инфлацията още тогава е била много висока. Съветът им е бил игнориран. Стигнало се е до хиперинфлацията, която те двамата били предрекли.

Според него масовото обедняване не се дължи на плана, а е резултат от неговото неприлагане.

Роналд Ът е бил личният съветник на президента Роналд Рейгън по въпросите на приватизацията. В интервюто той каза, че е използвал експертните си познания по целия свят.

„Първото място, на което отидохме през 1989 г., беше Естония. Дадохме им същия план, който предложихме и на България. Но разликата е, че естонците го приложиха много бързо и сега те са сред най-богатите държави от бившия източен блок”, коментира доктор Ът.

По думите му отговорен за провала не е един човек или няколко души. „Основният проблем беше в токсичната политическа среда през 90-те в България. Различните политически сили така и не се обединиха около компромис или цел. Те изхабиха много повече усилия в битки отколкото в приоритети. Така приватизацията, която като план беше развита, се превърна бързо в нещо порочно, което започваше по различен начин с всяко следващо правителство. Така се родиха многото фалстарти, с които приватизацията се появяваше и изчезваше преди нещата да станат сериозни в края на 90-те“, посочи Ът.

Според него обаче в страната все още има неефективни държавни предприятия, които трябва да се спасят чрез конкуренцията на частния сектор.

В работата си двамата с Ричард Ран не са се интересували от мотивацията на българските политици.  Те обаче подценили корупционния потенциал в страната.

„Ние дойдохме от САЩ, където корупцията е по-малка. Бяхме шокирани от ширещата се корупция в съдилищата. По време на приватизацията, имаше процеси за отделни предприятия, преминали в частни ръце. И изведнъж, всичко става законно, защото някои има връзки със съда или си плаща. Така нещата нямаше как да се случат в България”, подчерта Ран.

Двамата икономисти категорично отрекоха да са съветвали да се продават български предприятия и заводи по 1 лев, както и да се приватизира за жълти стотинки.

„Искам да се срещна с политици, които твърдят, че ние сме отговорни за мизерията. Искам да ги срещна и да организирате дебат лице в лице с нас. Ние сме готови. Аз си мисля, че те не биха приели подобна покана. Но ако все пак приемат, ще долетя отново в България и във вашето студио съм готов да се срещна с тях очи в очи. Но искам българите да гледат. И сами да преценят кой е прав”, заяви Ричард Ран. Той увери, че няма тайна част на плана.

По думите му Иван Костов е бил може би най-добре подготвеният сред всички политици в ранните години на прехода.

На въпрос дали съжаляват, че преди 25 г. са се съгласили да направят този доклад, заради който четвърт век са обвинявани, че са съсипали България, двамата икономисти отговориха с „не“.

http://dnes.dir.bg/news/plan-prehod-richard-ran-izbori2013-ronald-at-16457719

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *