28/03/2024

Защо никой не ще да си спомни за Чехословакия?

Повечето от по-младите най-вероятно не знаят, че на картата на Европа имаше такава държава – Чехословакия. Създадена след Първата световна война по капризите на великите сили (разбирайте тези, които предизвикват войните и ограбват „по право” народите) тази държава съществува до края на 1992 г.

И тя преживя като българите, като жителите на Украйна и Крим жилото и безмилостния ботуш на комунизма.

След падането на Берлинската стена чехите и словаците решиха и се разделиха. Мирно цивилизовано, човешки. С една дума – разделиха се по един възхитителен начин! И показаха на цялото човечество, че  най-важните и съдбовни за народите решения са най-добри, когато не са взети пред дулата на насочени калашници и пукота на коктейли „Молотов”.

Вижте ги къде са сега тези две държави на картата на Европа, как живеят народите им.

Толкова е просто, толкова е осъществимо! Чехословакия показа на света как могат и би трябвало да стават нещата, когато има проблеми като сегашните в Украйна, като в Крим.

Да, но при такава една цивилизована раздяла няма милиарди печалби от продажби на оръжие, боеприпаси, на храни, лекарства, горива. Чехословакия акулите май я проспаха и без да искат не я окървавиха, докато ставаше на две държави.

Може и детински да звучи, но нека почетем за минутка датата 1 януари 1993 г. Тогава Чехословакия стана две държави – Чешка република и Словашка република. Начинът, по който бе направено това, е надежда за човечеството като цяло. Ако не сега, то поне – някога.

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *