20/04/2024

Северният полюс на Луната какъвто никога не сме го виждали

Благодарение на един от американските космически апарати имаме възможност да видим в друга светлина северния полюс на Луната.

Новата карта на лунния северен полюс, направена с висока резолюция, ни показва по такъв начин тази повърхност и област на нашия спътник, че може да предизвика завистта на астронавтите от мисията „Аполо”, които се разходиха навремето по Луната.

Лунната мозайка е направена благодарение на фотографиите, получени от камерите на Лунната Орбитална Сонда (LRO). Тя бе изстреляна с помощта на ракетата носител Атлас V на 19 юни 2009 г. от Кейп Канаверал във Флорида.

Тази лунна карта обхваща област с координати от 60 до 90 градуса северна ширина. Тя позволява на учените по-добре и по-детайлно да проучат този район, което може да потрябва при избора на подходящо място за кацане в бъдещи мисии на Луната.

„Създаването на тази гигантска лунна мозайка отне дълги четири години и големи усилия на екипа на проекта LRO, каза Марк Робинсън (Mark Robinson), главен изследовател на един от инструментите на сондата. Сега имаме възможност да търсим по-добри варианти за бъдещи кацания на повърхността на нашия естествен спътник”, коментира ученият.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *